Ericssons styrelseordförande Leif Johansson (till höger) presenterar Börje Ekholm som ny vd för Ericsson under en pressträff på huvudkontoret i Kista.
Ericssons styrelseordförande Leif Johansson (till höger) presenterar Börje Ekholm som ny vd för Ericsson under en pressträff på huvudkontoret i Kista.

Svensk-amerikan tar över Ericsson

Det har länge klagats på att det varit för många ekonomer i teknikbolaget Ericssons högsta ledning. Men efter årsskiftet tar Börje Ekholm, ingenjör och Investors förre vd, över som koncernchef. En stor fråga är om det blir ett problem för telekomjätten att den nya vd:n krävt att få bo kvar i USA.

ANNONS
|

Ericssons rekrytering av ny vd ter sig lite märklig. När Hans Vestberg fick sparken i somras anlitades ett ansett headhuntingföretag som fick följande kravspecifikation: den nya vd:n ska ha teknisk bakgrund, erfarenheter som vd i ett operativt företag och ha dokumenterat goda egenskaper som ledare och strateg.

Medan medierna de senaste månaderna frågat varför rekryteringen tagit så lång tid intervjuades människor både inom och utanför företaget om lämpliga kandidater innan styrelsen fick frågan: Vet ni om att det sitter en person vid styrelsebordet som passar kravspecifikationen perfekt?

Alltid ingenjör?

Enligt styrelseordförande Leif Johansson är Börje Ekholm den ende som blivit erbjuden jobbet. Ekholm själv presenterade sig på onsdagen som att han är ingenjör och alltid kommer att vara ingenjör. Vad betyder det för Ericsson?

ANNONS

- Ur mitt perspektiv betyder det av vi ska se till att Ericsson är ledande på teknologi. Vi kommer att erbjuda skilda produkter och tjänster som bygger på teknologi. Det är något som jag brinner för.

Mot det skulle man kunna invända att de kunskaperna kunde ha utnyttjats bättre under hans 10 år i Ericssons styrelse.

- Det är två helt olika roller och man ser på verksamheten på helt olika sätt. När du sitter i ledningen har du ansvar för att strategierna kommer på plats och att leveranserna kommer på plats, säger Ekholm till TT.

Problem med boendet

Ett besked som fått en del att lyfta på ögonbrynen är att Börje Ekholm krävt att få bo kvar i USA där familjen nu rotat sig. Leif Johansson erkänner att det är ett problem, men det är inte oöverstigligt, enligt hans bedömning.

ANNONS

Ekholm lovar vara på plats "så mycket som behövs".

- Jag är väldigt medveten om att det är ett svenskt företag. Men jag kan inte rycka upp familjen en gång till. Vi har sagt att det är en förutsättning att de kan bo kvar. Det betyder å andra sidan att jag får resa väldigt mycket.

Få alternativ

Börje Ekholm vill ännu inte presentera sina planer för företaget, men han står bakom det senaste aviserade sparpaketet som omfattar 3000 tjänster.

- Vad vi nu har sett är att det är en väldigt kraftig förändring i marknaden, förändring på priser och volymer. Det har krävt mycket kraftigare åtgärder. Det är inget som vi som företag egentligen vill heller. Men givet situationen nu har vi väldigt få alternativ.

Många av Ericssons anställda har den senaste tiden vittnat om att det är dålig stämning i bolaget och att det saknas framåtanda.

ANNONS

- Vi måste samlas kring en plan för att bygga ett långsiktigt starkt Ericsson. Det kommer att kräva prioriteringar och satsningar inom bland annat 5G. Det kommer att bli något av det första vi gör när jag har tillträtt.

Fakta: Ericssonjobb

Det senaste årtiondet har både antalet Ericsson-anställda i Sverige och andelen svenska jobb inom koncernen minskat kraftigt. Vid utgången av årets andra kvartal hade koncernen totalt 116507 anställda, varav 16190 eller 14 procent i Sverige.

För drygt tio år uppgick antalet Ericsson-jobb i Sverige till drygt 21000, vilket utgjorde omkring 40 procent av koncernens totala arbetstillfällen runt om i världen.

I den senaste delårsrapporten presenterades ett dubblerat sparpaket som innebär ytterligare kostnadsreduceringar, från 9 miljarder till omkring 18 miljarder kronor, och nya stora personalneddragningar.

Källa: Ericsson

Fakta: Ericssons största ägare

Ägare med störst andel rösträtter i procent, vid det senaste årsskiftet:

Investor AB 21,50

AB Industrivärden 15,20

Svenska Handelsbankens Pensionsstiftelse 4,85

AFA Försäkring AB 2,18

Dodge & Cox 2,00

Swedbank Robur 1,79

AMF Pensionsförsäkring AB 1,73

Livförsäkringsbolaget Skandia 1,59

Källa: Ericsson

ANNONS