Ericsson rusar trots ny mångmiljardförlust

Återigen blev det en mångmiljardförlust för Ericsson. Men inte så illa som befarat, trots allt. Aktien stiger och bedömare blåser faran över för en nyemission.

ANNONS
|

Rörelseförlusten landade på minus 4,8 miljarder för tredje kvartalet.

- Det är en tuff rapport, det är en jobbig marknad, säger Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med TT.

Det är femte kvartalet i rad med svidande röda siffror och det har spekulerats i att Ericsson kan komma att behöva fylla på kassan med mer pengar från aktieägarna – en nyemission. Men finanserna är ändå hyfsade, kassaflödet från verksamheten bättre än väntat.

ANNONS

- Det är lite faran över för de som har skrikit på nyemission, i alla fall kortsiktigt, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Passar på utsikterna

Ericsson går igenom ett stort, tidigare beslutat besparingsprogram. Och det kostar pengar. Rensat för de miljardkostnaderna av engångskaraktär lyckades Ericsson faktiskt klå aktieproffsens prognoser. Reaktionen blev därför en rejält stigande aktiekurs, över sex procent upp på eftermiddagen.

- Justerat för engångsposter är det ett breakeven-resultat, säger Börje Ekholm som tidigare lovat ett bättre 2018.

Men på frågan om Ericsson kommer att kunna leverera ett plusresultat nästa år ger han inget tydligt svar.

- Vi har som ambition att leverera på vår strategi och skapa ett starkare Ericsson, säger Börje Ekholm och tillägger att det beror på hur marknaden utvecklas.

ANNONS

Nettoomsättningen i affärsområdet Networks minskade med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Men inom området nätprodukter stiger faktiskt försäljningen nu, upp tre procent.

Inget nytt program

Några nya sparprogram är inte aktuellt. Neddragningar pågår redan. Personalstyrkan har minskats med 3000 personer under kvartalet, trots 1100 nyanställda inom forskning och utveckling. Planen är att kostnaderna ska ha sänkts med minst tio miljarder kronor till mitten av nästa år. Men Daniel Djurberg pekar på att kostnaderna för neddragningarna verkar dra i väg.

Enligt Djurberg är det dock negativt att Ericsson nu lägger till 2 till 3 miljarder kronor i omstruktureringskostnader för helåret 2017. Totalt ligger bolaget då på mellan 9 och 10 miljarder kronor för detta.

- Det är väldigt höga nivåer, säger Djurberg.

- Sedan flaggar man för ett sämre sekventiellt fjärde kvartal än normalt. Men fortfarande pratar man om att Networks ska nå en tvåsiffrig underliggande marginal, så det är ändå hyggligt positivt, säger Djurberg.

ANNONS
TT

Fakta: Ericssons delår i siffror

Alla siffror i miljoner kronor, om inget annat anges.

Källa: Ericsson

ANNONS