Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

RESEN%C3%84RER
Att ge sig ut på en resa ensam kan vara skrämmande, men enligt resebolagen blir det vanligare att man tar steget. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ensam mot världen

Flera resebolag säger samma sak: det blir vanligare att folk bokar resor till sig själva, och ger sig ut ensamma.

– Jag tror att folk vågar mer nu, man lever i ett öppnare samhälle och är inte rädd för att visa att man är ensam längre, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg och Buss.

Det göteborgska gruppreseföretaget Rolfs Flyg och Buss ser en tydlig trend i sin bokningsstatistik. Alltfler bokar resor för en person och ger sig av på resan ensam, om än omgiven av de andra deltagarna i gruppresan.

Allra tydligast var det under julhelgen, då företaget hade dubbelt så många ensamresenärer inbokade än vanligt, men ensamresande har även ökat under resten av året.

– Jag tror internet är en förklaring. Vi samtalar mer över sociala medier och det känns som att vi pratar mer med varandra än för 10–20 år sedan. Man är mer öppen med vad man gör i dag, tror jag, säger Emanuel Karlsson.

Resandet speglar samhället

Även resebolaget Solresor tycker sig se samma trend.

– Vi följer vad folk söker på på vår hemsida, och vi noterar att sökandefrekvensen på resor för en person har väldigt hög representation. Det märker vi en förändring på, säger Torbjörn Lehmann, presskontakt på Solresor.

En annan bokningstyp som ökat hos Solresor är ensamma föräldrar som reser med sitt barn. Torbjörn Lehmann tror att bokningarna speglar hur våra familjekonstellationer ser ut nuförtiden.

– Jag tror det kan vara förklaringen. Att vi faktiskt under vissa perioder i livet lever ensamma, och man kanske i en senare del av livet när man inte längre bryr sig om att hitta någon ny partner utan är nöjd med läget som det är, utan att man för den sakens skull vill sluta resa, säger han.

Mest läst