Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) är positiv till att WTO-avtalet om minskade handelshinder nu träder i kraft. Arkivbild.
Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) är positiv till att WTO-avtalet om minskade handelshinder nu träder i kraft. Arkivbild.

Enklare handel med nytt WTO-avtal

Världshandelsorganisationen WTO:s avtal om förenklade handelsprocedurer har trätt i kraft nu, sedan 110 länder godkänt avtalet. Strömlinjeformade gränskontroller och mindre handelshinder ska ge ett lyft till världshandeln, hoppas WTO-chefen Roberto Azevedo.

ANNONS
|

- Avtalet är den största reformen inom global handel under detta århundrade, säger Azevedo på en presskonferens, rapporterar Reuters.

WTO räknar med att avtalet lyfter den globala ekonomin med 0,5 procent och världshandeln med 2,7 procent till 2030.

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) är positiv. Hon tror att avtalet kommer att ge störst positiv effekt för människor som lever i fattiga länder, men tillägger att det även öppnar för mer svensk export.

ANNONS

"Det gör att svenska företag kan exportera till fler och att fler jobb skapas. Det bidrar i sin tur till regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020", skriver hon i ett pressmeddelande.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström trycker i sin tur på att avtalet blir ett stöd för småföretag i exportsektorn, då de med avtalet slipper mycket byråkrati och krångliga regelverk.

"Småföretagen blir de stora vinnarna", skriver hon i ett pressmeddelande.

TT

Fakta: 110 länder har godkänt avtalet

För att det nya WTO-avtalet, som kallas TFA, skulle träda i kraft krävdes att 110 av WTO:s medlemmar godkände det, vilket var ett faktum på onsdagen sedan Tchad, Jordanien, Oman och Rwanda samtidigt ratificerat avtalet.

Avtalet beräknas generellt sänka kostnaderna för handel i världen med 14,3 procent till 2030, vilket antas lyfta världshandeln och därmed tillväxten.

Det färdigställdes på ett WTO-möte på Bali, Indonesien, 2013, och beskrivs av EU-kommissionen som det största multilaterala handelsavtalet sedan skapandet av Världshandelsorganisationen WTO 1995.

Källor: Regeringen, EU-kommissionen

ANNONS