"En process som ska rulla"

ANNONS
|

- Man försöker få alla goda viljor att agera samtidigt och så snabbt som möjligt. Det är lättare att övertyga oss själva att skicka in pengar om flera aktörer skickar in pengar samtidigt, säger Jens Engwall, vd Hemfosa Fastigheter.

Enligt Jens Engwall är inte problemet att få fastighetsförsäljningen godkänd av Riksgälden eller regeringen. Och det fastighetskonsortium Hemfosa samlat bakom sig står redo, "har "klart med allting".

Istället nämner han andra pusselbitar som inte lagts på plats: "EIB-lån och lite pengar från Pang Da och Youngman".

- Vi har haft kontakt med Riksgälden nyligen och känner oss väldigt välkomna. Grejen är hur man ska få en process att rulla på. Om vi köper fastigheten, hur får vi nästa utbetalning att ske? Vad kan regeringen göra för att få EIB att släppa sina 29 miljoner euro? Vad kan vi göra för att prata med Youngman och Pang Da?

ANNONS

Nu i midsommarhelgen pågår korrespondens mellan alla inblandade parter om hur man kan samordna affären.

- Det kan bli lite hönan och ägget. "Vi skickar in pengarna om ni gör det först". Men det är komplicerat. För mig som vanlig fastighetsmänniska är det en väldigt komplicerad affär.

Hemfosa har också intresse av att fastighetsaffären sker på ett sätt så att Saab kan överleva.

- Teoretiskt går det att värdera en fastighet tom, eller med Saab. Men det skulle kännas bättre om man köper det under tron att Saab har en rimlig chans att överleva, annars blir det lite meningslöst. Skulle vi vara fyra parter som skickar in en slant var blir det i all fall ett möjligt omtag för Saab.

Som fastighetsmänniska kan Jens Engwall dock se att Hemfosa har glädje av fastigheten även om Saab inte överlever.

- Men då kanske vi inte köper fastigheten nu, i det här skedet.

I torsdags gick IF Metalls ordförande Stefan Löfvén ut och krävde svar från regeringen om vad som hindrar fastighetsaffären och EIB:s utbetalning.

Enligt leverantörsorganisationen Clepas ordförande, Lars Holmqvist blev ett möte med Saab förra fredagen där fastighetsaffären skulle presenteras, inställt. Motiveringen var att Riskgälden/regeringen ställt vissa krav på affären.

ANNONS

Därefter kom Saabs förslag om ett 10-procentsavtal till leverantörerna och sedan de uteblivna lönerna.

Men enligt Daniel Barr på Riksgälden finns ingen grund i påståendena om att de skulle hindra affären.

- Det kan jag dementera. Det är Saab som gör en fastighetsaffär, inte vi. Vi ställer vissa krav för godkännande, så det inte påverkar vårt ekonomiska intresse, framförallt värdet på säkerhetsmassan som vi har. Men det har inte haft någon effekt på någon förhandling. Vi har inte ställt några krav som inte investerarna kan acceptera, säger Daniel Barr på Riskgälden.

Ingen formell ansökan har heller kommit in till Rikgälden. Kontakterna med Riksgälden om Saabs fastighetsförsäljning har hittills handlat om informella samtal och frågor från aktörernas sida.

- Vi har ju fört samtal ända sedan de påbörjade det här, någon gång i början av april. Och vi har kontakt med Saab nu (midsommarhelgen) också och håller oss uppdaterade om vad som händer.

ANNONS