Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Elfordonsföretag satsar på volymproduktion

Clean Motion är Lerumsföretaget bakom elfordonet Zbee har fått statliga pengar för underlätta produktionen av lättviktsmaterial. Även Volvo Bussar är med i projektet. – Förhoppningen är att vi ska kunna gå upp i volym, säger vd Göran Folkesson.

Clean Motion grundades 2009 och har tillverkat cirka 300 stycken fordon, under märket Zbee. Fordonen som klassas som trehjuliga EU-mopeder har sju mils räckvidd.

– Det är en supermodern tuk-tuk, säger vd Göran Folkesson.

Fordonen rullar idag bland annat i Lerum, Stockholm och Indien.

Ökar produktionen

För att kunna öka produktionen och gå upp i volym har nu företaget tillsammans med Volvo Bussar och Ljungby Komposit sökt och beviljats statliga medel via Vinnovas FFI-program. FFI står för ”fordonsstrategisk forskning och innovation”.

Projektet handlar om att rationalisera tillverkningen av det lättviktsmaterialen man använder. Forskningsinstitutet Swerea Sicomp, som är experter på lättviktsmaterial kommer att leda projektet.

Stor marknad

– Vi ser en stor efterfrågan på våra elfordon. I Indien där vi har dotterbolag skriker myndigheterna efter elfordon, där finns en marknad för tio miljoner fordon.

Med medlen kommer man även att kunna fortsätta utveckla en strategi för tillverkning i Indien, där bolaget räknar med att kunna producera karosser till konkurrenskraftiga priser.

 

Mest läst