Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics har gripits sedan en storbank i landet anklagats för att ha brutit mot FN-sanktioner mot Nordkorea. Arkivbild.
Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics har gripits sedan en storbank i landet anklagats för att ha brutit mot FN-sanktioner mot Nordkorea. Arkivbild.

ECB fryser utbetalningar från krisbank

Europeiska centralbanken har stoppat alla utbetalningar från Lettlands tredje största bank ABLV Bank. Beslutet kommer sedan banken har hamnat i en kassakris efter att ha anklagats för bland annat att ha brutit mot Nordkorea-sanktioner.

ANNONS
|

ECB:s beslut om att frysa alla utbetalningar från den lettiska banken gäller med omedelbar verkan och tills vidare, vilket förhindrar ABLV Bank att fullgöra sina finansiella åtaganden.

ABLV är landets tredje största långivare på en finansmarknad som domineras av svenska storbanker. En av dem är Swedbank som följer utvecklingen kring den krisande banken.

"Fortsatt transparens"

"Som en av regionens ledande banker arbetar vi nära myndigheterna och branschorganisationerna i respektive land för att försäkra oss om fortsatt transparens och finansiell stabilitet i alla tre länderna”, kommenterar Swedbanks presschef Josefine Uppling i ett mejl till TT.

ANNONS

En annan nordisk jätte i regionen är Nordea som tillsammans med DNB har banken Luminor, med verksamhet i hela Baltikum.

"Situationen med ABLV påverkar inte oss på Luminor och vi fortsätter erbjuda våra tjänster som tidigare", skriver Luminors kommunikationschef Hedwig Meidra till TT.

Omfattande pengatvätt

Det var i förra veckan som USA:s finansdepartement begärde sanktioner mot den lettiska banken. Enligt dem ska ABLV Bank gjort sig skyldiga till omfattande pengatvätt, gått runt lettisk lagstiftning och möjliggjort transaktioner som bryter mot FN:s sanktioner mot Nordkorea.

"ABLV har institutionaliserat pengatvättande och gjort det till en grundpelare i sin affärsverksamhet", kommenterar de amerikanska myndigheterna i ett skriftligt uttalande.

I helgen valde lettiska myndigheter att gripa landets centralbankschef Ilmars Rimsevics, som suttit på chefsposten i 16 år och som även är en medlem i ECB:s direktion. Enligt Lettlands anti-korruptionsmyndighet finns det inga kopplingar mellan mutbrottsmisstänkta Rimsevics och den krisande banken.

TT-Reuters

Fakta: Lettlands ekonomi

När Lettland gick in i EU 2004 var landet unionens fattigaste medlem. Efter inträdet växte ekonomin rekordartat takt men hamnade i en djup recession i och med finanskrisen 2008. På senare år har landets ekonomi återhämtat sig och bland några av landets viktigaste exportprodukter återfinns i dag livsmedel, trävaror och maskiner. Den kommersiella banksektorn består till stor del av nordiska aktörer, såsom Swedbank, SEB och Nordea, Det finns även ett antal privatägda långivare i landet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS