Dubbelt så dyrt på fem år

ANNONS
|

När lärkan drillar och blåsippan tittar fram blir längtan efter ett eget ställe på landet stor. Dessvärre är utbudet litet och det gör att priserna hålls uppe. De låga räntorna, som vi haft så länge, har förstås också gjort sitt för den höga prisnivån.

Riksbankens räntehöjningar har dock inte gått helt obemärkta förbi och i fjol steg priserna på sommarstugor bara måttligt och inte lika mycket som priserna på permanenthus, enligt Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Hon säger att de som köper fritidshus för det mesta har tänkt igenom köpet väldigt noga. När man väl äger stugan gör man sig heller inte av med den. Stugan är det där lilla extra som man unnar sig och det ska mycket till för att sälja.

ANNONS

- Fritidshusen ska helst stanna i släkten och tas över av barn och barnbarn. Vi säljer dem mycket mer sällan än våra vanliga bostäder, säger hon.

Dyrt att köpa och att äga

Att fynda för den stugsugne är alltså svårt oavsett när på året det är - om man inte råkar känna säljaren och kan göra upp affären utan att andra är med och ger bud. När Privata pengar för fem år sedan fick hjälp av Nordea med att räkna på vad ett fritidshus kostar att köpa och äga var det redan då stora pengar.

Stugan kostade då 781 000 kronor att köpa. I dag är priset nästan 1,5 miljoner kronor.

Vår stuga ligger på Orust eftersom det, enligt mäklarna, är en bit norrut på västkusten det kan gå att hitta en stuga. I Göteborg har de flesta fritidshusområden omvandlats till permanentboenden.

Priserna på Orust har nästan fördubblats på fem år. I Västra Götaland i stort har prisökningen varit ungefär 60 procent.

Ju högre pris desto högre blir kostnaderna för köpet. De gick för fem år sedan på drygt 30 000 kronor. De innefattar alltså lagfart, pantbrev får lånet och besiktning av huset.

Stigande elpriser

ANNONS

Kostnaderna för lån, drift och underhåll var då drygt 70 000 kronor brutto, 56 000 kronor efter ränteavdrag. I drift och underhåll ingår uppvärmning, försäkring, vatten och avlopp, sopor, hushållsström samt enklare underhåll.

Sammanlagt kostade stugan alltså nästan 90 000 kronor att äga det första året eller 7 500 kronor i månaden. År två sjönk månadskostnaden till drygt 4 600 kronor, då är det alltså drift, underhåll och lån som kostar.

I år blir den ungefär dubbelt så dyr. Kostnaden första året blir över 11 700 kronor per månad. Nästa år skulle månadskostnaden sjunka till drygt 7 100 kronor. Eftersom vi inte har kvar det exakta kalkylunderlaget för drift och underhåll från 2002 har vi uppskattat att den kostnaden har stigit med 10 procent. Bland annat har elpriserna stigit.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, som räknat åt oss, säger att man bör tänka efter innan man slår till.

- Jag tycker till exempel att man ska fundera på vad man är beredd att betala för läget och avståndet hem, säger hon.

Privatekonomens tips
Fastighets-skatten sänks

ANNONS