Du får allt du pekar på

ANNONS
|

Det började med en bardisk. Deniz Chaban och Sebastian Hartman studerade Datavetenskap ihop på Chalmers och identifierade problemet att man ofta får vänta länga på att beställa i barer. Tillsammans utvecklade de en interaktiv bardisk baserad på så kallad multitouchteknik, som installerades på deras sektionspub. På bardisken kunde man bland annat spela spel, kolla in menyn och ta reda på mer information om olika sorters öl medan man väntade.

- Vi hade en säljare från Carlsberg där som råkade få syn på den. Det blev väl en snackis i deras organisation för sedan flög marknadschefen ner och de beställde två prototyper, säger Deniz Chaban som är Touchtechs VD.

ANNONS

Att det blev ett företag av det hela var mest för att de behövde ett sätt att ta betalt av Carlsberg. Sedan dess har de lämnat hårdvaran bakom sig och gått över till mjukvara. Det Touchtech gör idag är att utveckla appar till stora multitouchdisplayer - pekskärmar på 30 tum och uppåt som kan användas av flera människor samtidigt. Skillnaden på de apparna och sådana som görs till smartphones och surfplattor är att flera personer kan göra saker ihop på samma skärm. Det går också att till exempel få skärmen att reagera på fysiska objekt som ställs på den.

Deniz Chaban visar på en multitouch-skärm som ser ut som en gigantisk iphone med ben på. Han klickar upp en app som de utvecklat för Electrolux där uppdraget var att åskådliggöra viktiga trender och nyckeltal. På en stor världskarta placerar han en stav på Sverige, och får då reda på hur stora koldioxidutsläpp vi hade 2011. Genom att vrida på staven får han fram siffran för andra årtal. Han placerar en annan stav på Kina och får upp information om hur stort kaloriintag per person de har.

- Man kan göra hur många kombinationer som helst och får fram alla möjliga trender.

ANNONS

Satsningen på mjukvara har tagit dem från studentprojekt inhyst i olika skrymslen på Chalmers till ett snabbväxande företag med kontor mitt på Avenyn.

- I början var det bara en kul grej. Det är fortfarande kul, men nu måste man tänka mer på lönsamhet, tillväxt och såna grejer, säger Deniz Chaban.

Tillväxt har det blivit en del. Mellan 2009 och 2011 ökade omsättningen i genomsnitt med drygt 220 procent per år. Företaget har inte tagit in något riskkapital och har ingen säljavdelning.

- Alla som jobbar här är tekniker eller designers. Uppdragen har ramlat in ändå i takt med att de här stora skärmarna blivit vanligare.

Runt 50 000 kronor får man betala för en multitouchskärm av den typ som Touchtech arbetar mot. Än så länge finns deras kunder bland stora företag och andra organisationer som ofta använder apparna i marknadsföring och på mässor.

Tidigare har allting skett i projekt där Touchtech utvecklar en helt unik app utifrån företagets önskemål. Den typen av appar tar tid att utveckla och får en prislapp på runt 200 000 kronor.

Men nu har de tagit fram en billigare paketlösning kallad Touchtech Files. Paketet kostar 14 500 kronor och innehåller verktyg för att hålla ordning på bilder, dokument och filmer samt möjligheter att göra presentationer, projektritningar och planeringar i grupp, runt ett multitouchbord.

ANNONS

- Tanken är att det ska vara ett standardpaket för kontorsbehov. Idag saknas interaktiva ytor där man verkligen kan jobba tillsammans på de flesta arbetsplatser.

Med det i åtanke hoppas Deniz Chaban att den här typen av mjukvara ska bli lika oumbärlig för kontor och klassrum som internet är idag. Men multitouch-teknik kan inte bara underlätta arbetet. Man kan ha kul med den också.

- I och med att man kan vara många på samma skärm så är det betydligt mer socialt än att alla sitter och knappar på sin egen smartphone. På en multitouch kan man spela spel eller titta på saker tillsammans trots att man sitter på varsin sida av bordet, säger Deniz Chaban.

Inom en inte allt för avlägsen framtid tror han att vi kommer se cafébord och skyltfönster bytas ut mot multitouchskärmar. Därefter dröjer det inte länge innan de ersätter soffborden i hemmen, tror han.

- Potentialen är enorm, man kan göra i princip vad som helst med den här tekniken. Det gäller bara att utnyttja den.

Gör: Utvecklar appar till stora pekskärmar åt företag,baserade på multitouchteknik.

Plats: Kontor på Avenyn i Göteborg

Start: 2008

Antal anställda: 10

ANNONS