Drömgräns bröts på Landvetter

ANNONS
|

Många privatpersoner och företag har en god ekonomi och spenderar mycket på resor. En stark krona ger också mycket valuta för pengarna. Det är två förklaringar till rekordsiffrorna.

Landvetter har även med framgång varit lyhörd för önskemål om utbud och tjänster från näringslivet, kommuner och inte minst universitet och högskolor.

- Vi har fått till stånd de linjer som efterfrågas och ökat utbudet. Du kan idag nå över 95 destinationer från Landvetter med 19 reguljära bolag och 10 charterbolag, säger Charlotte Ljunggren.

Flera bolag med lågkostnadsprofil, som starkt expanderande Norwegiean, har valt Landvetter. Traditionella bolag som SAS ökar därmed sitt linjeutbud och pressar priserna för att kunna konkurrera. Under 2014 öppnar SAS för övrigt fem nya linjer från Landvetter.

ANNONS

Samtidigt, i den starkt förändrade marknaden, flyger charterbolagen mer och längre och erbjuder fler varianter av resande, som prisvärda alternativ.

Resandet ökar

Charlotte Ljunggren ser inga tecken på den positiva trafikutvecklingen skulle brytas under 2014:

- Tvärtom, med det utbud vi har och det starka charterprogrammet ser det ut som att resandet ökar. Det gäller även affärsresandet. Det är intressant inte minst mot bakgrund av att vi i vår region har 2 700 utlandsägda bolag och att var fjärde person är anställd i ett utlandsägt bolag.

13 500 resenärer passerar nu genom flygplatsen varje dag. I ett för Sverige unikt projekt med tullen ska nu även en miljon inrikesresande få tillgång till utrikesterminalens betydligare rikare kommersiella affärsutbud, vilket kan locka transferresande.

Att Landvetter bara han en start- och landningsbana är inget hinder för fortsatt expansion. En jätteflygplats som Gatwick i Storbritannien har jämförelsevis över 34 miljoner passagerare på en bana.

Däremot måste Landvetter ha ett nytt miljötillstånd, enligt Charlotte Ljunggren:

- Idag har Landvetter drygt 70 000 flygrörelser. Tillståndet ligger på 80 000 flygrörelser. Det begränsar oss. Vi har gått in och ansökt om ett nytt miljötillstånd där vi går från 80 000 rörelser till 120 000. Det är viktigt för att vi ska kunna växa i Västsverige,

ANNONS

På och runt Landvetter jobbar drygt 3 500 personer i över 100 bolag, varav cirka 1 000 anställda i Swedavia, som äger och driver flygplatsen.

Sveriges fem största flygplatser 2013

Arlanda 20,7 miljoner passagerare

Landvetter 5 miljoner passagerare

Bromma 2,3 miljoner passagerare

Skavsta 2,1 miljoner passagerare

Malmö 2,1 miljoner passagerare

Källa: Swedavia och Skavsta (TT)

ANNONS