Drömbåt eller hyrbåt?

ANNONS
|

De verkar ha så mysigt, de där vindbitna figurerna som sitter runt sina kaffekoppar i båthamnen och byter historier med varandra.

Ett mail till den personlige bankmannen senare är man tillbaks i verkligheten.

Det är kolossalt dyrt med båt.

Det är då man börjar funderar på om båtuthyrning kan vara lösningen, eller åtminstone en del av lösningen.

–Att hyra båt är ett väldigt bra sätt att pröva på båtlivet, för att se om det är något som passar, eller för att känna på att ha segelbåt om man är motorbåtsägare, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

Båtuthyrning är den del av branschen som Sweboat just nu inte organiserar, men förhandlingar pågår med en organisation som heter Svenska båtuthyrarföreningen.

ANNONS

RTC, ett båtuthyrningsföretag som är medlem i ovan nämnda förbund, hyr ut båtar både i Sverige och utomlands. De har en uppsjö av konkurrenter och det är omöjligt att göra en bedömning av, eller ha någon åsikt om hur bra eller dåliga dessa är. Förmodligen är det den personliga erfarenheten som avgör.

En av de båtuthyrare GP pratade med hävdar att det finns ett rakt samband mellan hur nöjd kunden är och vädret under hyrveckan.

RTC hyr ut motor- och segelbåtar i olika storlekar runtom i Sverige och förmedlar dessutom i världen. Marcus Forsberg, uthyrare, berättar:

–Vi förmedlar båtarna, vilket innebär att det är båtägarna som ser till att båten finns på rätt plats vid rätt tidpunkt, rätt utrustad och i rätt skick.

Därmed blir det också båtägaren som får bedöma om de som hyr är kvalificerade att hantera den båt de hyr. Och som tar emot båten och ser till att den är oskadd när den kommer tillbaks.

–Vi rekommenderar våra båtägare att installera ett grundstötningslarm, som larmar via sms om båten går på grund, säger Marcus Forsberg.

Att bevisa, efter säsongen, vem av ett antal brukare som gått på grund med båten är omöjligt.

Det är därför Yacht Charter Göteborg dyker på båtarna varje gång de kommer tillbaks från en uthyrning, som nämns i artikeln härintill.

ANNONS

Som båtägare kan man skaffa lite extrainkomst genom att hyra ut.

Bavaria Yachts har utvecklat idén.

–Uthyrning är ingen betydande verksamhet för oss, säger Simon Eklund på Bavaria Sverige. Vi håller på med det för att hjälpa kunder som vill ha lite extrainkomster för att bekosta sitt båtägande.

Simon Eklund tar som exempel en 32- fotare som det kostar en kund 16000 kronor per vecka att hyra.

–Om vi skall lämna ut och ta emot båten tar vi 30 procent för förmedlingen, medan vi tar 20 procent om båtägaren själv lämnar ut och tar emot.

–Vi garanterar inga intäkter. Säsongen för svenska kunder är juli och två veckor i augusti. Tyskar och andra nordeuropéer hyr gärna tidigare, redan från maj. De är inte här för värmen, utan för naturupplevelsen.

Joachim Hammerö jobbar för Yachtcharter Göteborg AB. Hans affärside är att hyra ut båtar åt säljare under säljprocessen.

–I dag finns det en viss tröghet i marknaden och det kan ta både en och två säsonger innan en båt blir såld.

Joachim Hammerö var tidigare försäljare av nya båtar, men har nu övergått till att sälja och hyra ut begagnat. Han tror sig veta att en stor andel kunder som köpte båt i början av 2000-talet egentligen inte är genuina båtmänniskor.

ANNONS

–Deras båtliv har inte blivit som de tänkte sig och nu vill de sälja, fast marknaden är trög.

Mattias Flodwall, konsumentrådgivare och jurist på Konsument Göteborg poängterar vikten av skriftliga och tydliga avtal.

- Gärna med klausuler om viten, Exempelvis en formulering om att "om inte uthyraren kan leverera båten på avtalad tid äger hyresmannen rätt till ersättning..."

Tydliga avtal gör att den förfördelade vid behov kan gå till tingsrätten, kanske till och med direkt till kronofogden, om fordran är klar.

Exempel på hyresavtal:

http://www.balticseacharter.com/bform/sve/avtal.pdf

Försäkring

Se till att båten är rätt försäkrad, antingen du hyr eller hyr ut. Försäkringsbolagen har speciella charterförsäkringar.

Från skatteverkets hemsida:

Fritidsbåt

Är du båtägare och hyr ut din båt så ska du deklarera för hyresintäkten. Du kan göra avdrag för kostnader som direkt hör ihop med uthyrningen. Exempel på sådana kostnader är förmedlingsavgift och tilläggsförsäkring vid uthyrning. Du kan däremot inte göra avdrag för kostnader som är normalt betingade av båtinnehavet, exempelvis kostnad för båtplats, bottenfärg, vinterförvaring, sjösättning etc.

Båt i företaget

Det är inte ovanligt att företagare köper båt för uthyrning via bolaget. Beroende på hur den används kan det ge upphov till olika skatteeffekter. Läs mer på Skatteverkets hemsida, sök på: 131 708006-07/111.

Vad kostar båtköpet?

Om du funderar på att skaffa egen båt - kolla upp vad det kostar. Så höär svarade banken i ett mail till vår reporter:

" Hej Stephan!

Tack för ditt mail.

Vi försöker alltid hjälpa våra kunder att uppfylla sina drömmar om att t.ex. köpa en båt. Men det krävs också att kunden uppfyller vissa krav som vi har.

När det gäller dina frågor kan jag lämna följande svar;

1) Vi gör alltid en sedvanlig kreditprövning på dig som kund. Vi tar reda på din inkomst, återbetalningsförmåga, om det finns betalningsanmärkningar osv. Det är beroende från fall till fall hur mycket du som kund hos oss får låna till köp av båt.

2) Minst 20 procent av båtens pris måste betalas kontant. Det kan göras genom kontant betalning eller med ett inbytesobjekt. Handlaren måste vara en professionell leverantör (inte en privatperson). Båten ska vara helförsäkrad under kredittiden och vid kredittidens slut får båten inte överstiga en viss ålder (vi har individuell prövning )

3) Om du köper en båt i tvåmiljonersklassen blir lånesumman 1600000 kr (20 procent i egen insats ). Eftersom du är Förmånskund hos oss, får du i dagsläget (2011-03-15 ) en ränta på 5,55 procent och längsta kredittiden är 15 år. D.v.s. att första året betalar du en årsränta på 88800 kr samt amorterar av 106667 kr årligen i 15 år.

Hoppas mina svar kan hjälpa dig!

Din personlige bankman "

ANNONS