"Detta kommer hela Sverige ha nytta av"

ANNONS
|

På måndagsförmiddagen avslöjade EU-kommissionens vice president Neelie Kroes, det GP erfor i veckan: Lag Chalmers blir ett av EU:s flaggskepp inom forskning!

Två flaggskepp skall stärka Europas forskning. Det andra vinnande projektet heter "Human Brain Project" och leds av ett schweiziskt forskningsinstitut i Lausanne.

Chalmers lagledare är fysikprofessorn Jari Kinaret. Han och Chalmersledningen, med rektor Karin Markides i spetsen, är just nu på EU-kommissionens presskonferens i Bryssel.

Det är en stor framgång för Chalmers. För första gången gör EU en så omfattande satsning på enskilda forskningsprojekt. Tidigare EU-investeringar till sådana belopp har gått till industriella samarbeten.

Dessutom kommer Chalmers att vara spindeln i nätet för europeisk grafenforskning under tio år. Ytterligare 74 europeiska universitet, forskningsinstitut och företag är med. Jari Kinaret har dessutom värvat fyra Nobelpristagare till sitt Graphene Alliance. Bland dem 2010 års fysikvinnare Andre Geim och Konstantin Novoselov.

ANNONS

- Detta kommer Västsverige, ja hela Sverige, att ha oerhörd nytta av. Det är ett mycket stort erkännande till Chalmers, att de skall leda hela det här projektet, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Grafen är lövtunt, men urstarkt. Böjbart, transparent och ledande.

- Människans fantasi är den enda begränsningen för var och hur grafen kan göra nytta, säger Jari Kinaret.

Lag Chalmers kommer under de första åren att koncentrera sin forskning på tre områden: kommunikations- och informationsteknologi (främst höghastighetselektronik), transportbranschen och energiforskning.

Under de första 30 månaderna får Lag Chalmers en halv miljard kronor från EU-kommissionen. Kinaret räknar med att skaffa fram ytterligare 180 miljoner externt för de första två och ett halvt åren.

När EU antagit sitt nästa forskningsprogram kommer de resterande fyra miljarderna. Men de skall kompletteras lika stort belopp från andra källor, inte minst från industrin. Alltså, hela grafenprojektet beräknas ha en budget på cirka 9 miljarder kronor under tio år.

I Lag Chalmers strategiska råd sitter tre storföretag: Nokia, Airbus och Texas Instrument. Sedan finns det en större grupp av företag, så kallade forskande parter, som kan svara för maximalt 30 procent av den totala budgeten.

AB Volvo och Autoliv sitter ännu på parkett. De har ännu inte velat ta steget att gå in rent forskningsmässigt.

ANNONS

Det främsta syftet med EU:s flaggskepp är att bota en europeisk sjuka, att göra industriell nytta av forskningsresultat.

- Hela idén är att akademi och företag skall arbeta bättre tillsammans. Om vi lyckas kommer hela den europeiska flottan att dra nytta av det, spår Jari Kinaret.

Grafen är ett supertunt, flexibelt och ledande kolmaterial. Bil- och flygindustrin är två branscher som kommer att utnyttja grafenteknik i framtiden. Airbus, Mercedes och Nokia stöder teamet Graphene Alliance. AB Volvo och Autoliv är också intresserade, liksom flera andra europeiska företag.

Med grafenteknik kommer bilar och flygplan bland annat att kunna bli lättare. Dessutom kan grafen bidra till utvecklingen av batteridrivna personbilar. Grafen kommer också att användas i den fortsatta utvecklingen av solceller.

Fotnot: Materialet grafen uttalas grafén.

ANNONS