Det gröna Göteborg inspirerar internationellt

Varje år kommer hundratals människor till Göteborg utan att besöka vare sig Liseberg eller Avenyn. I stället är de här för att gå på sopsafari och göra studiebesök på biogasanläggningar. Näringslivsutvecklaren Sofia Carlsson Mc Conell förklarar varför.

ANNONS
|

Vad är Green Gothenburg?

– Det är ett samarbete mellan Göteborgs stad och Business Region Göteborg. Vår stad ses som en förebild i hållbarhetssammanhang. Vi vill ta vara på det här intresset och ordnar därför besöksprogram där människor får träffa experter från staden och ta del av goda exempel.

Vad brukar ni visa upp?

– Vi vill inspirera till att lösa olika miljöproblem. Vi brukar åka på sopsafari och spana in avfallsanläggningar. Andra besökare är mer intresserade av hållbart byggande. Då kan vi visa upp Kvillebäcken, en stadsdel som skapats enligt helt nya miljökrav. Många vill också se Electricity som är Volvos tysta, avgasfria elbussar som trafikerar linje 55.

ANNONS

Vilka hållbarhetsfrågor skulle du säga att Göteborg är extra bra på i dag?

– Göteborg är ledande inom fjärrvärme och driver ett stort projekt där 64 städer i EU medverkar. Det lockar många. Avfall och stadsplanering är också stora områden.

Från vilka länder kommer besökarna?

– Många kommer från Europa. Vi har haft många grupper från Kina och Sydkorea också, däribland Kinas energiminister. Han var väldigt intresserad av småföretag som jobbade med fjärrvärme och undrade om de hade återförsäljare i Kina. Många av besökarna sitter på mycket kapital och kan vara på jakt efter nya miljöteknikföretag. Vi ser det här som ett sätt att visa upp staden och våra duktiga företagare.

Har studiebesöken lett till konkreta affärer?

– Absolut. Våra företag har bland annat gjort affärer kring fjärrvärme i Skottland, elproduktion i Zambia och elmobilitet i Indien. När människor kommer hit och får se hur saker fungerar i praktiken blir det lättare att fatta beslut.

Hur många besökare hade ni förra året?

– 800 personer, fördelade på 55 grupper. Men alla besökare är inte internationella. Det kommer folk från städer som Stockholm och Falköping också.

Har Göteborg alltid utmärkt sig i hållbarhetsfrågor?

ANNONS

– Nej, vi har verkligen gjort en resa. 1987 kallades Göteborg till och med för ”helvetets förgård” av dåvarande miljöministern. Det har hänt väldigt mycket sedan dess, men även vi har saker kvar att göra fortfarande.

Som vadå?

– Vi har också problem med vår luft, till exempel. En genomsnittlig göteborgare släpper ut åtta ton koldioxid per år. Utsläppen orsakas av allt från shopping till flygresor och att vi äter rött kött. Göteborgs stad vill minska den siffran till 1,9 ton år 2050 genom att bland annat reducera utsläppen från vägtransporter, raffinaderier och värme- och elproduktion.

Vad ska Göteborg göra åt sina luftföroreningar?


– Det händer saker hela tiden. Trängselskatten är ett led i detta arbete. Även att minska antalet tunga fordon i stadskärnan och få in mer förnybara drivmedel. Stena Danica har till exempel tagit bort svavlet ur bränslet, det är ett EU-direktiv som har gjort stor skillnad. Vita plastmöbler på balkongerna mot älven blev svarta förut, men inte längre.

Varifrån kommer ditt eget miljöintresse?

– Jag har alltid velat jobba med frågor som gör skillnad. Jag har jobbat mot både EU och FN och det händer mycket i världen just nu. Kina går starkt framåt och satsar mycket på miljö, jag hoppas att det kommer att ändra spelplanen. En del miljöteknik kräver ny lagstiftning och det kan vara ett problem, men lagar och regler kan också vara positivt. En stad kan till exempel bestämma sig för att bara godkänna elbussar. Ett sådant beslut får stora konsekvenser för både staden och företagen.

ANNONS

Profilen: Sofia Carlsson Mc Conell

Gör: Arbetar som näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg.

Ålder: 46 år.

Familj: Man och två barn som är 13 och 15 år gamla.

Bor: Mölndal.

Intressen: ”Jag gillar att cykla! Både mountainbike och vanlig cykel. Jag är också ledare i barnens fotbollsförening”.

ANNONS