"Det finns tyvärr för få rockstjärnor i Göteborg"

Det finns många lovande startups i Göteborg. Men det krävs kapital, ordentliga mötesplatser och självförtroende för att de ska bli miljardbolag. Det menar techmiljonären och startup-profilen Alexander Hars. – Det finns tyvärr för få rockstjärnor i Göteborg, säger han.

ANNONS
|

För 15 år sedan startade han, tillsammans med Lars Karlsson, programvarubolaget System OK i Göteborg. 2006 sålde de allt till amerikanska börsjätten Roxio för 80 miljoner kronor. Med hjälp av det kapitalet drog duon igång rabattjänsten Let's Deal – som i sin tur köptes av Schibsted. Nu använder Alexander Hars en del av sin förmögenhet till investeringar i nya, oftast lokala, startup-bolag. Det är ungefär så grunden för ett riktigt levande nätverk av nya teknikbolag läggs. Problemet är att Alexander Hars är relativt ensam om sin resa i Göteborg – i Stockholm är de positiva, och rika, förebilderna betydligt fler.

ANNONS

Göteborgs stjärnor

– Många svenska startups har lyckats enormt internationellt – bolag som Mojang, Spotify och Klarna har blivit stora förebilder för nya entreprenörer. Det är bara synd att alla dem är i Stockholm. Några av de som lyckats har ju också redan sålt sina bolag och återinvesterar pengarna i nya startups. Klarna har till exempel växt mycket och flera av dem som var med i början på den resan har också gått vidare och skapat egna företag. Vi har inte lika många rockstjärnor i Göteborg, säger Alexander Hars.

LÄS MER: Supersöt sportdryck ska erövra idrottsvärlden

Bland de göteborgska stjärnorna nämner han bland annat Lena Apler (Collector), Christopher Ahlberg (Recorded Future) och Jarno Vanhatapio (Na-kd). Men Alexander Hars tror fler Göteborgsbolag har god potential att nå samma rockstjärnestatus – som Olof Skölds sportdryckbolag Maurten, Sam Manaberis solenergibolag Trine och Patrik Arnessons Football Addicts.

– Ska man bygga en global vinnare, kan man idag göra det från Göteborg, lika väl som från Stockholm, Köpenhamn, Berlin eller London. Det finns oerhört kreativa människor i den här staden – vi har hur många utvecklare som helst som spottas ut från Chalmers och universitet för att sedan bli tränade på konsultbolagen, som levererar till Volvo och Ericsson. Det är inte heller samma huggsexa om människor som i Stockholm. Utvecklarna här blir inte nerringda av rekryterare som erbjuder dem mer och mer i lön, säger han.

ANNONS

Pengarna finns i Stockholm

Men pengarna saknas. I princip allt riskkapital hamnar idag i Stockholm. Det är också där de riktigt stora investerarna i sektorn, som statliga Industrifonden och riskkapitalbolagen Northzone och Creandum, har sin bas.

– Söker du bara de första miljonerna för att komma gång, finns det ganska mycket pengar att hämta här – men om du ska gå vidare med bolaget och söka mellan 10 och 40 miljoner måste du ta tåget till Stockholm, säger Alexander Hars.

Han saknar också en riktig, fast och återkommande, samlingspunkt för lokala entreprenörer.

LÄS MER: Därför investerar Alexander Hars i Spotify

– Vi har ingen naturlig mötesplats där entreprenörer och finansiärer kan träffas och mingla. Stockholm har Stockholm Tech Meetup en gång i månaden – dit kommer riskkapitalister för att berätta hur de tänker, det görs intervjuer med lyckade entreprenörer på scen och goda exempel lyfts fram och får applåder. Vi skulle behöva ha en liknande arena i Göteborg, för att haussa staden och öka självförtroendet bland bolagen här. Jag tycker även Malmö har sprungit om oss, säger han.

Vill ha entreprenörskvarter

Arkitekten bakom startup-nätverket i Stockholm heter Tyler Crowley, en konsult från Los Angeles, som flögs in och betalades av Stockholm Business Region – huvudstadens motsvarighet till kommunala Business Region Göteborg, BRG. Alexander Hars är dock inte imponerad av de lokala insatserna.

ANNONS

– BRG och Västsvenska handelskammaren gör bra saker – men jag upplever inte att man hör dem tillräckligt mycket i de här frågorna, säger han.

LÄS MER: Lena Apler: Potentiella investerare måste krypa ur sina gömslen

Entreprenörskvarteret som just nu planeras i Gamlestaden, ger den framgångsrika entreprenören inte mycket för. Där vill Göteborgs stad bland annat samla organisationer som Coompanion, Drivhuset och Skatteverket, så att nya företagare snabbt kan få hjälp på ett och samma ställe.

– Det borde ju istället vara ett kvarter där entreprenörer ska kunna samlas och arbeta ihop. Köpenhamn har till exempel upplåtit ett helt kvarter till en startup-hubb – där kan alla entreprenörer som vill sitta och jobba, säger Alexander Hars.

Startar nytt projekt

Hösten 2015 lämnade han vd-posten i Let's Deal och har sedan dess investerat i åtta mindre startupbolag, i olika branscher. Hur mycket pengar det rör sig om totalt vill han inte svara på – men han räknar inte med att få tillbaka dem.

– Jag har investerat mer än vad jag hade tänkt, men inte allt jag har. Det är väldigt hög risk att investera i bolag i en så tidig fas. Men jag tänker så här: Om du läser en bra MBA på någon fin skola kan det kanske kosta dig en halv miljon – jag ser varje investering som en mini-MBA, där jag får inblick i helt nya branscher. Förmodligen kommer jag förlora alla pengar jag investerat, men då har jag åtminstone lärt mig något, säger Alexander Hars.

ANNONS

Samtidigt har han börjat bygga upp ett nytt bolag – bransch och affärsidé är dock hemligt än så länge.

– Det är ett projekt tillsammans med ett gäng jag jobbat med i 15 år. Vi behöver något att göra, man kan inte bara gå hemma. Vi har ett kontor i alla fall – så något blir det nog, säger han.

Fakta: Alexander Hars

Gör: Entreprenör och techinvesterare, som investerat i bland annat Football Addicts, Desenio, Spotify, Trine, Winningtemp och Zalster. En dag i veckan jobbar han också som rådgivare på Chalmers Ventures.

Bakgrund: Född 1978 och uppvuxen i Munkedal, flyttade till Göteborg som 19-åring för att studera datateknik på Chalmers. Grundade System OK, tillsammans med Lars Karlsson, 2002 - sålde det till Roxio fyra år senare. Sen flyttade han, efter avtal med Roxio, till Silicon Valley i två år. Startade 2009, återigen tillsammans med Lars Karlsson, rabattjänsten Let's Deal. 2012 tog Schibsted över som majoritetsägare och hösten 2015 lämnade Alexander Hars också sin vd-post i bolaget.

Familj: Fru och två barn, sex år respektive åtta månader gamla.

Fritidsintressen: Umgås mycket med familjen, springer och lyssnar på poddar om startups och e-handel. "Jag lyssnar på Jason & Scot Show, om e-handel,och Breakits eller Di Digitals poddar varje vecka och så lyssnar jag på Börspodden – trots att jag inte alls är intresserad av aktier på det viset "

ANNONS