Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180102-bopriser-590396_se.gp_1.jpg
Allt trängre bland säljskyltarna. Arkivbild.

De osålda bostäderna blir allt fler

Trögheten på bostadsmarknaden gör att utbudet av osålda lägenheter växer ytterligare.

Utbudet av bostadsrätter till salu har under hösten ökat kraftigt. I december tilltog ökningen ytterligare, enligt statistik från Hemnet där flertalet av alla bostadsannonser läggs ut.

I december var utbudet i riket som helhet 15 840 bostadsrätter, en ökning från 9 700 samma månad året före, vilket innebär en ökning med 63 procent. I Stockholms län, där de flesta objekten finns, handlar det om en ökning med 75 procent.

Kyler av

- Det är det stora utbudet som kylt av marknaden, säger Staffan Tell som tror att obalanserna håller i sig ett tag till.

- Sannolikt kommer vi ha ett högt utbud även under början av året, fram tills köpare och säljare börjar hitta varandra igen, fortsätter han.

De nya objekten som kommer ut på Hemnets sajt har inte ökat lika kraftigt, däremot ligger varje bostad ute längre innan det blir affär eller att den dras tillbaka, därav den kraftiga ökningen av totala antalet bostäder till salu.

För villor är utbudsökningen betydligt mindre.

Vill ha mer

Bakom trögheten på bostadsmarknaden ligger det ökade utbudet av nya bostäder, men också det faktum att priserna fallit ganska rejält under hösten vilket gjort säljare och köpare nervösa med färre avslut som följd. Då stiger utbudet av osålda bostäder.

Trots höstens prisfall vill säljarna fortfarande ha mer betalt för sina bostäder jämfört med ett år sedan. Enligt Hemnets prisstatistik låg det genomsnittliga utgångspriset i annonsen i december på 37 455 kronor per kvadratmeter. Ett år tidigare var den siffran 35 029 kronor. Toppen låg i september i år, 40 298 kronor per kvadratmeter.

Fakta: Störst i Stockholm

Ökningen av bostadsrätter till salu, december 2017 jämfört med december 2016:

Riket, + 63 procent

Stockholms kommun, +78 procent

Göteborgs kommun, +71 procent

Malmö kommun, +54 procent

Källa: Hemnet

Mest läst