Solnedgång över Öresundsbron. Arkivbild.
Solnedgång över Öresundsbron. Arkivbild.

Danska pendlare lämnar Skåne

Åtta månader efter Sveriges införande av id-kontroller har Jonas och Sabine gett upp. De flyttar tillbaka till Danmark. Och Øresundsinstituttet tror att allt fler gör dem sällskap.

ANNONS
|

Sabine och Jonas Andersen har sålt sitt hus i Oxie och ska flytta till Karlslunde i södra Köpenhamn. Sabine säger till DR København att hon fått upp till två timmars längre pendling per dag sedan id-kontrollerna infördes. Tidigare kunde hon åka tåg direkt mellan Hyllie i södra Malmö och jobbet vid Nørreport i Köpenhamn, men nu skapar tågbyten och id-kontrollanter ständig osäkerhet.

- Det fungerar helt enkelt inte. Man är så stressad, man vet inte om man kommer hem eller måste vänta i två timmar, säger Sabine Andersen till DR.

ANNONS

Analysbolaget Øresundsinstittutet bedömer att alltfler sundspendlare lutar åt samma lösning.

- Jag tror att en del har tillbringat sommaren funderandes på om det är nu de ska flytta till andra sidan Öresund, säger chefanalytiker Britt Andersen till DR.

Id-kontrollerna infördes den 4 januari. Regeringens senaste beslut fattades i juni, då kontrollerna förlängdes till den 4 november. Om de ska fortsätta även därefter är oklart.

ANNONS