Därför rasar SKF på börsen

ANNONS
|

SKF var i sedvanlig ordning först ut av de svenska industrijättarna att redovisa sitt resultat för det andra kvartalet. SKF är med sina kullager exponerat mot flera marknader i världen och ger därför en fingervisning om hur konjunkturen står sig inom den tunga industrin globalt sett.

Rapporten anger också delvis tonen för resterande svenska verkstadsjättar som rapporterar inom de närmaste veckorna.

SKF redovisar för det andra kvartalet en vinst före skatt på 2241 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med samma kvartal i fjol, där vinsten i stället uppgick till 1761 miljoner kronor.

Även omsättningen var högre än i fjol; 19961 miljoner kronor jämfört med 17995 miljoner kronor.

ANNONS

Men trots försäljningsökningen var marknadens reaktion under onsdagsmorgonen sval. Vid 11-tiden hade aktien sjunkit med 7,19 procent.

Rapporten var visserligen ingen stor besvikelse, men analytikerkåren hade räknad med att omsättningen skulle vara en knapp miljard högre: 20 407 miljoner kronor.

Varför får SKF:s rapport tummen ner på börsen?

Det beror i första hand på de framtidsutsikter som SKF målar upp inför framtiden. I en kommentar till rapporten skriver vd Alrik Danielson att man tror att efterfrågan kommer bli något lägre i det tredje kvartalet.

De mörka moln som hopar sig för bolaget kan främst skönjas över Asien och Nordamerika. Under det senaste halvåret har många frågetecken väckts om hur det egentligen står till i den kinesiska ekonomin.

I mars skrevs tillväxtprognosen ner för landet till knappt 7 procent. Dessutom lär de senaste veckornas ras på Shanghaibörsen ge konjunkturella svallvågor inom regionen.

För SKF:s del sjönk den organiska försäljningen inom Asienregionen med 3,7 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det kan jämföras med vad SKF själv prognostiserade inför månaderna april-maj – där bolaget tvärtom trodde på en ökad efterfrågan i Asien.

Ytterligare 270 SKF-anställda fick gå

I rapporten skriver även vd Alrik Danielson att bolagets hårda sparprogram fortsätter. Tidigare i år aviserade SKF att man skulle avskeda 1500 tjänstemän.

ANNONS

Hittills i år överenskommelser träffats med 60 procent av de berörda personerna. Under det andra kvartalet fick totalt 270 personer lämna verksamheterna i bland annat Sverige, Italien och Tyskland.

Med sparprogrammet tror sig SKF kunna spara cirka 170 miljoner kronor årligen när det har implementerats helt. Men av rapporten att döma är det snarare intäktssidan än kostnadssidan som lär avgöra hur väl SKF rullar framöver.

Kvartal 2, 2015 Kvartal 2, 2014

Omsättning 19 961 17 955

Rörelseresultat 2 383 2 096

Resultat före skatt 2 241 1 761

Resultat efter skatt 1 706 1 187

Resultat per aktie 3:65 kronor 2:54 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Källa: TT

ANNONS