Många mäklare och ekonomer tror att prisuppgången på bostäder mattas av under hösten. Arkivbild.
Många mäklare och ekonomer tror att prisuppgången på bostäder mattas av under hösten. Arkivbild.

Dämpad bostadsmarknad i höst

Snart är det dags för de stora visningshelgerna efter sommarens stiltje på bostadsmarknaden. Ekonomer och mäklare tror att prisuppgången planar ut i höst. Men det stora utbudet kan också leda till att priserna tillfälligt sjunker.

ANNONS
|

På Konjunkturinstitutet tror man att tillväxttakten på bostadsmarknaden kommer att gå ner.

- Priserna kommer att fortsätta öka, men takten går ner. Vi tror inte på fallande priser i år eller under nästa år, säger Bengt Assarsson, ekonom vid prognosavdelningen.

Nordeas chefsanalytiker tror även han att bostadspriserna kommer att plana ut.

- Viktigaste skälet till detta är att bostadsräntorna inte faller längre. De verkar ha bottnat. 3-månadersbolåneräntan har varit oförändrad de senaste 12 månaderna, säger Torbjörn Isaksson.

ANNONS

"Bra tryck"

Svensk fastighetsförmedling tror på en fortsatt efterfrågan i höst.

- Förväntningar är att det kommer vara ett bra tryck. Vi har bra med objekt till visningshelgerna.De bostäder som ligger attraktivt kommer att ha fortsatt hög efterfrågan och det tror jag kommer att bestå under hela hösten, säger Tanja Ilic vd på Svensk fastighetsförmedling.

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken skriver till TT att utbudet kan bli lägre i höst.

"En oro jag har är att det blir stiltje. Utbudet kan bli lägre, det kommer kanske ske färre överlåtelser i avvaktan på de nya reglerna som börjat gälla", skriver hon.

Inga kraftiga prisökningar

Husman Hagberg och Notar tror att det kan finnas en risk för ett överutbud i samband med de första visningshelgerna i augusti.

- Det finns en oro för detta. Ett ökat utbud kan leda till lägre priser under en period, men när det lugnat ner sig tror jag på stabila priser i höst, säger Henrik Rundgren, vice vd på Notar.

ANNONS

Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, ser inga tecken på att det skulle uppstå ett överutbud av bostäder i slutet av augusti.

- Jag tror på en lägre omsättning i höst och att något färre kommer på visningar. Många gjorde sitt bostadsköp i våras innan amorteringskravet infördes. Jag tror att den låga räntan och bostadsbristen gör att det kommer att finnas en fortsatt hög efterfrågan på bostäder.

Ogillar stora visningshelger

Vesterberg tror inte på några kraftiga prisökningar och han tror inte att amorteringskravet kommer att ha någon större påverkan i höst.

- Många som köpte innan den första juni i år amorterar på sina lån, säger han.

Erik Olsson fastighetsförmedling tror inte heller att amorteringskravet kommer att påverka bostadsmarknaden under hösten.

- Vi ogillar stora visningshelger. Det blir ett stort utbud på stora visningshelger och lägre priser och det är inte bra för säljaren, säger Johan Nordenfelt informationschef hos fastighetsförmedlingen.

ANNONS

Nordenfelt säger att de tror på stabila priser under hösten.

- Bostadsbristen skapar en hög betalningsvilja, men bankernas restriktiva utlåning begränsar betalningsförmågan och bankerna styr därför prisutvecklingen nedåt, säger han.

Fakta: Så mycket kostar boendet

Medelpris Bostadsrätter 2016

  1. Riket: 1,4 miljoner kronor
  2. Stor-Stockholm: 3,4 miljoner kronor
  3. Stor-Göteborg: 2,6 miljoner kronor
  4. Stor-Malmö: 1,6 miljoner kronor

Medelpris Villor 2016:

  1. Riket: 2 miljoner kronor
  2. Stor-Stockholm: 5,3 miljoner kronor
  3. Stor-Göteborg: 4,2 miljoner kronor
  4. Stor-Malmö: 3,4 miljoner kronor

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS