David Davis och Michel Barnier. Bild från presskonferens i Bryssel i september.
David Davis och Michel Barnier. Bild från presskonferens i Bryssel i september.

Dödläget består i brexit-samtal

Fem gånger om har nu EU och Storbritannien brexitförhandlat i Bryssel utan några större genombrott. Som väntat kan EU:s chefsförhandlare inte mana till samtal om framtida handelsrelation.

ANNONS
|

- Jag kan just nu inte rekommendera nästa veckas toppmöte att inleda diskussioner om framtida relation, fastslår Michel Barnier på presskonferensen efter veckans förhandlingsrunda med Storbritannien.

"Tillräckliga framsteg" är de magiska ord som chefsförhandlaren måste konstatera om de så kallade "skilsmässofrågorna" för att kunna gå vidare mot nästa steg.

Än så länge ser det dock pyrt ut, framför allt om den ekonomiska uppgörelsen – hur mycket Storbritannien egentligen behöver ersätta EU, exempelvis för sådant som man under åren lovat vara med och finansiera.

ANNONS

- Vi är i ett dödläge om den här frågan vilket är extremt oroande, säger Barnier.

"Goda framsteg"

Brittiske brexitministern David Davis hävdar i sin tur att det är för tidigt att tala om specifika pengar.

- Det kommer att komma senare, säger Davis, som samtidigt trycker hårt på för att få igång framtidssamtalen.

- Vi är redo och väl förberedda. Vi måste tala om framtiden.

Totalt har nu EU och Storbritannien genomfört fem förhandlingsrundor i Bryssel sedan den 19 juni. Andan beskrivs gång på gång som "konstruktiv" och framför allt från brittisk sida hävdas att framsteg görs.

- De har faktiskt skett goda framsteg i de här samtalen, säger premiärminister Theresa May till journalister i London, enligt Reuters.

ANNONS

Facit är ändå att såväl frågan om EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien (och vice versa) som gränssituationen mellan Irland och Nordirland fortsatt är olösta.

Hård brexit?

Det som sagts den senaste veckan ska nu föras vidare från Barnier till medlemsländernas EU-ministrar och slutligen även stats- och regeringscheferna som samlas till toppmöte den 19–20 oktober.

De hittills måttliga framstegen i förhandlingarna har fått allt fler att befara en "hård brexit", där Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 utan att någon uppgörelse kunnat nås.

- Ingen deal är en riktigt dålig deal. Men vi förbereder oss för alla olika möjligheter, säger Michel Barnier.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Fem rundor brexit

Den 29 mars i år meddelade Storbritannien officiellt att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50. I paragrafen stipuleras minst två års förhandlingar, varefter den lämnande parten på egen hand kan gå ut, oavsett om något utträdesavtal finns eller inte. Om förhandlingarna ska utökas krävs klartecken från båda sidor.

Därefter har nu fem förhandlingsrundor hållits: en kort inledning den 19 juni, följt av fyra veckolånga sittningar från den 17 juli, 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

Några ytterligare rundor är ännu inte inplanerade. I stället väntas EU:s stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte den 19–20 oktober avgöra hur diskussionerna ska fortsätta.

ANNONS