Colombia kan bli ny köpare av Gripen

Världens länder har börjat spendera mer pengar på upprustning. Det kan ge Saab möjligheter att sälja Gripen till fler länder, enligt företaget. En ny potentiell kund är Colombia som visat intresse för Gripen sedan planet sålts till Brasilien.

ANNONS
|

- Vi för en dialog med Colombia nu, säger Richard Smith, chef för marknad och försäljning i Gripenprogrammet.

Just nu är dessutom näringsminister Mikael Damberg (S) i Colombia, för att underteckna ett avtal om försvarssamarbete. Försäljningen av 36 Gripen till grannlandet Brasilien har gjort att colombianerna har studerat det svenska planet mer noggrant. Svenska stridspiloter har hållit seminarier i landet.

ANNONS

Företaget håller fast vid sin tidigare prognos om att kunna sälja 450 stridsflygplan de kommande 20 åren.

Upprustning

- Försvarsutgifterna är på väg uppåt i världen. Men länderna vill ha mer valuta för pengarna, och Gripen är gjord för att kunna utvecklas de kommande åren, säger Smith, som redogjorde för läget vid Saabs årliga Gripenseminarium i Stockholm på onsdagen.

Han gör ingen hemlighet av att det fortfarande är Indien som väcker mest förhoppningar hos Saab.

- Vi arbetar aktivt och för en dialog med Indien sedan tolv månader tillbaka. Vi måste vara tålmodiga men ett avtal med Indien skulle förstås vara en vattendelare. Det skulle kunna innebära en order på över 100 stridsflygplan, säger Smith.

13 möjliga nya kunder

Förutom Indien och Colombia förs sedan tidigare samtal med Finland, Belgien, Schweiz och Kanada, plus Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Kroatien, Slovakien, Bulgarien och Botswana – totalt 13 möjliga nya kunder.

ANNONS

Många av dessa behöver förnya sitt stridsflyg i en nära framtid. I många fall handlar det om att ersätta amerikanska flygplanstyper.

- Vi tror att vi har en stark position på marknaden, säger Jerker Ahlqvist, produktchef för Gripen.

Enligt Richard Smith finns det möjligheter att skriva kontrakt med några av länderna redan i år.

- Vi har kommit långt i förhandlingarna med Slovakien och Bulgarien, säger han.

TT

Fakta: Gripen

Saab 39 Gripen är ett svenskt stridsflygplan som tillverkas av Saab. Beslutet om att bygga planet togs 1982. Den första flygningen genomfördes 1988.

Planet finns i flera olika versioner, ensitsiga och tvåsitsiga. Längden varierar mellan 14,8 och 15,2 meter. Startvikten, när planen är fulltankade, är 14 till 16 ton. Maxhastigheten är två gånger ljudets hastighet, det vill säga 680 meter i sekunden.

Källa: Försvarsmakten, NE

ANNONS