Café och arbetsplats i ett

ANNONS
|

Vid en första anblick ser Pavement ut som ett helt vanligt, myllrande, café. Men lite längre in i den lilla lokalen finns bord som är öronmärkta för arbete där folk sitter med laptopen i högsta hugg, och man behöver inte gå många steg för att få ett visitkort tryckt i handen. Här ska man kunna ta en fika, ha sitt kontor eller boka in ett kundmöte i något av mötesrummen berättar Magnus Helldahl som driver stället.

- Vi försöker bygga en kreativ mötesplats. För en del är det här ett café, för andra är det arbetsplatsen. På kvällar och helger är kan man ställa ut tavlor eller ha en releasefest. Det är upp till de som kommer hit att definiera vad det här är.

ANNONS

Konceptet kallas coworking och börjar bli allt vanligare i storstäder runt om i världen. Skillnaden mot ett vanligt kontorshotell är att man inte hyr ett eget skrivbord utan bara garanteras tillgång till lokalen, och flyttar runt från dag till dag. Tanken är att man ska nätverka med de andra medlemmarna.

- Att ha ett café direkt kopplat till gör att det blir en stor spridning på människor och stor genomströmning. Ju mer olika sorters kompetenser, desto mer kan man lära av varandra, säger Magnus Helldahl.

Något annat som är utmärkande för coworking är att man i allmänhet inte har någon uppsägningstid och att det ofta är billigare än klassiska kontorshotell. På Pavement kan man betala för en dag i taget. Tecknar man sig för ett kvartal betalar man 700 kronor i månaden.

App-och spelutvecklare, frilansare och människor med många snedstreck på visitkortet är typiska coworkingmedlemmar. Många startbolag som inte vet hur inkomsterna kommer att se ut framöver väljer också coworking.

Johan Erlandsson driver cykelåkeriet Movebybike och är medlem på Pavement. Han har tidigare provat både inkubator och vanligt kontorshotell, och ser flera fördelar med med att sitta på Pavement.

- Det är konstigt att det inte finns mer sånt här med tanke på alla nystartade företag som finns i Göteborg. Det är en fas där man behöver någonstans att sitta men inte har några pengar-då är det här perfekt, säger Johan Erlandsson.

ANNONS

En bit bort, i cafédelen, sitter Alice Botéus - mer känd som artisten Alice B - med en dator i knät. Fast särskilt mycket jobb får hon inte gjort.

- Jag kommer mest hit för att hänga,det är som ett andra hem. Men en och annan låttext kan det nog bli också. Det är en inspirerande miljö, säger hon.

Just känslan av ett andra hem är något som caféägarna strävar efter.

Cafét är en egen verksamhet som hyrt in sig i lokalen. Men det är inga vattentäta skott. Coworkingmedlemmarna kan till och med ta med sig egen matlåda och värma i caféets mikro.

- Det är väldigt fritt flöde mellan caféet och kontorsdelen. Det är kul när folk kommer in och tar en kaffe och berättar om projekt de håller på med. Till skillnad från många andra caféer så älskar vi de här kunderna som sitter en halv dag och suger på en kopp kaffe, säger Channa Farber som är delägare i caféet.

Uttrycket latteentreprenörer har myntats för att beskriva den växande skara företagare som tillbringar arbetsdagen på ett café framför en bärbar dator, och somliga har menat att det ibland fikas mer än det skapas. Men någon sådan motsättning ser inte Magnus Helldahl.

ANNONS

- Det här är ett sätt att ta caféjobbandet mot ökad professionalism.

Här har man pulsen från gatan samtidigt som man träffar andra företagare och kan ha ett uppstyrt kundmöte. Det är det bästa av två världar.

Gör: Är ett Coworking-café som förutom kontorsplats och kaffe erbjuder möjlighet att ställa ut konst och ordna temakvällar.

Plats: Andra långgatan

Start: Kom igång på allvar i januari i år.

ANNONS