Buffett: Hundratals miljarder bortslösade

Den amerikanske miljardären Warren Buffett går till förnyad attack mot välbetalda finansrådgivare på Wall Street. Över 100 miljarder dollar, cirka 900 miljarder kronor, har slösats bort på dåliga investeringsråd bara det senaste decenniet, enligt Buffett.

ANNONS
|

I sitt årliga brev till aktieägarna i konglomeratet Berkshire Hathaway – som upptar hela 27 sidor i bolagets årsredovisning – medger Buffett att uppskattningen är grov. "Men jag tror att min beräkning av den samlade förlusten är konservativ", skriver Buffett, som i affärsmedierna ofta kallas "Oraklet från Omaha".

Även om det är "eliten" som är ansvarig för slöseriet så är det många mindre välbeställda som drabbas, enligt affärsmannen. En stor del av den "finansiella skadan" drabbar pensionsfonder för offentliganställda, skriver han.

Vinner miljonvad

I brevet skriver Buffett även att han kommer att vinna ett miljonvad som han för nio år sedan ingick med kapitalförvaltaren Ted Seides. Detta sedan det visat sig att en billig indexfond sedan dess utvecklats bättre än de fem så kallade fond-i-fonder som Seides valde ut. Vadet pågår till det kommande årsskiftet. Men redan nu förutspår Buffett att den sociala satsningen "Girls Inc of Omaha", som han lovat att skänka den eventuella vinsten till, kommer att få ett rejält kassatillskott i januari nästa år.

ANNONS

Sensmoralen, skriver den 86-årige miljardären, är att när biljontals dollar förvaltas av välbetalda "Wall Streeters" så är det förvaltarna som ror hem de stora vinsterna, inte kunderna.

"Avgifter sover aldrig"

"Som Gordon Gekko kunde ha uttryckt det: 'Avgifter sover aldrig'", skriver Buffett i en referens till filmen "Wall Street" från 1987, där huvudkaraktären Gekko i en berömd replik slår fast att "Pengar sover aldrig".

I årsrapporten redovisar förresten Berkshire Hathaway – storägare i bolag som Apple, Coca-Cola, bankjätten Wells Fargo och en hel radda flygbolag – en stabil nettovinst på drygt 24 miljarder dollar, närmare 220 miljarder kronor. Trots den senaste tidens stora investeringar har bolaget 86 miljarder dollar, uppemot 800 miljarder kronor, kvar i kassan.

TT

ANNONS