Kommunernas kostnader för att hitta boenden till barnfamiljer och andra som själva inte lyckas hitta bostad, skenar. Arkivbild.
Kommunernas kostnader för att hitta boenden till barnfamiljer och andra som själva inte lyckas hitta bostad, skenar. Arkivbild.

Bostadslösa kostsamma för kommuner

Allt fler som står utan bostad får hjälp av socialtjänsten med följd att kostnaderna skenar. Kommuner tvingas köpa privata boendelösningar för miljarder. I Jönköping har pensionärer fått placerats på vandrarhem.

ANNONS
|

Tjänstemän inom kommunernas socialtjänst vittnar om hur det blivit vanligare att socialtjänsten måste gripa in för att hjälpa personer som inte har några sociala problem att få tak över huvudet. I Jönköping har förvaltningen just fått ta hand om tre pensionärer i åldern 65–70 år som blivit vräkta från sina lägenheter.

- Det har hänt något, en olycka, man har förlorat sin partner, hamnat i en depression, som gjort att de inte lyckats betala hyran. När de inte har ett nätverk så får socialtjänsten gå in med tillfälligt boende. Och en pension räcker inte till att betala hyran för ett vandrarhem eller hotell, säger Anders Ivar, områdeschef på socialkontoret i Jönköping.

ANNONS

Hård konkurrens

I Örebro vittnar man om en liknande situation. Anna-Lena Lindqvist vid organisationen Verdandi som driver boende för bostadslösa, anser att konsekvensen blir att fler grupper konkurrerar om få platser:

- Vi ser hur de börjar köa redan klockan tre på eftermiddagen utanför socialen för att hinna få en säng och plats till natten. Även i den kön finns det ju de som är starkare och svagare. Det är de som är starkast, som får platsen, säger hon.

Ofta är de som söker hjälp ensamstående kvinnor med barn. De kan drabbas av att många bostadsbolag inte betraktar bostadsbidrag och socialstöd som inkomst, och därmed når de inte över den gräns som satts för att få ett kontrakt för en bostad.

Får inte kontrakt

- Man söker hjälp därför att man inte kvalificerar sig på den ordinarie bostadsmarknaden. En vanlig anledning är att man har skulder och att man inte uppfyller de krav fastighetsägarna har för att få ett förstahandskontrakt, säger Anna Sommarmo, sektionschef, sociala resursförvaltningen Malmö stad.

ANNONS

Trycket på sociala bostäder leder också till att kostnaderna skenar. Enligt en rapport från Boverket kostar bostadsbristen nu kommunerna någonstans mellan 5,3–6,7 miljarder kronor per år. Det handlar om utgifter för hotellhem, vandrarhem, genomgångsbostäder och härbärgen. De beräkningarna gjordes innan den stora flyktingvågen.

Höga kostnader

- Så fort det blir tal om bistånd blir kostnaderna orimligt höga. Arrangemangen som socialtjänsten är hänvisade till kostar mycket mer än en vanlig hyra, säger Jan Svensson, stadsledningskontoret, Göteborgs kommun.

Situationen förvärras nu när den stora gruppen nyanlända från i vintras ska lämna Migrationsverkets tillfälliga boenden.

- Det spär på kostnaderna oerhört. Speciellt om lösningen blir en massa tillfälliga boenden som måste byggas till höga kostnader, säger Jan Svensson, Göteborgs kommun.

Fakta: Kostnader för bostadsbrist

Enligt olika uträkningar kostar sociala bostäder kommunerna mellan 5,3 och 6,7 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med de årliga kostnaderna för Sveriges domstolar (5,3 miljarder), Sveriges insatser för miljö och naturvård (5,9 miljarder) eller arbetsmarknadspolitiska program (8,9 miljarder).

36 kommuner äger egna fastigheter för att kunna hyra ut lägenheterna till bostadslösa. 260 kommuner, nio av tio, har egna hyreskontrakt som de hyr ut i andra hand åt bostadslösa.

Forskare har hittat förklaringar till bostadsbristen tillbaka till 1990-talet med ökade bostadskostnader till följd av skattereformen 1991/1992, avreglering av bostadsförsörjningslagen och bostadsanvisningslagen 1993 och ändrade bostadsbidragsregler 1997.

ANNONS