Borg: Boprisras oundvikligt

Sveriges förre finansminister Anders Borg är övertygad om att ett ras på bostadsmarknaden väntar runt hörnet. – Det kommer en sättning i svenska bostadspriser. Jag ser inte hur det kan undvikas, säger han på en konferens arrangerad av Dagens Industri.

ANNONS
|

Fredrik Reinfeldt-erans finansminister Anders Borg talar om ensättning, alltså ett ras, i svenska bostadspriser. Det är inte en fråga om det kommer att ske, frågan är snarare när enligt Borg. Dagens Industri beskriver den stundande situationen som allvarlig, många svenska hushåll har skuldsatt sig och riskerar att dra med sig hela ekonomin - varningen frånBorg är simpel, se om ditt hus redan nu.

– För att hindraen kännbar nedgång skulle vi behöva en avregleringstakt på svensk bostadsmarknad så enorm att den vore omöjlig att genomföra. Skulderna har redan växt sig så stora, sa han på DI:s konferens.

I dag tarBorg uppdragför bland andra investmentbolaget Kinnevik och den globala storbanken Citi och säger sig se oroligt på den turbulens som väntar. Han menar att Sveriges skulder och bostadsbrist passerat ett visst antal nivåer och därför ärett framtida prisras på bostäder att vänta. Det kommer i sin tur leda till en smäll mot tillväxten när skuldsatta hushåll inte längre har råd att konsumera.

ANNONS

– Det kommer attdrabba Sverige när räntorna börjar stiga till mer normala nivåer, fortsatte Anders Borg på DI:s konferens.

Den moderata profilen vill i framtiden också se att det byggs mer på höjden i storstäder samt minskade möjligheter att överklaga planerade byggen.

ANNONS