Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

HUS+TILL+SALU
En "till salu"-skylt spikas upp framför ett hus som bjuds ut till försäljning Bild: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Bopriserna uppåt i januari

Efter höstens husfrossa: i januari vände priserna på bostäder upp, visar ett färskt index. Uppgången gäller både Göteborg och landet som helhet.

Prisindex för privata bostäder steg med 3,4 procent i landet. Det visar Valueguards boprisindex som jämför januari med december. I Göteborg steg prisindex för bostadsrätter med 1,7 procent och för villor med 3,2 procent, en skillnad i uppgång mellan villor och bostadsrätter som gäller för landet som helhet.

– Det är en bred uppgång, men samtidigt är det en stark säsongseffekt i januari. December brukar vara svag och det är en nystart av husförsäljning i början av året, säger Stefan Thunberg, analytiker på Valueguard.

Uppgång efter nedgång

Han konstaterar att uppgången nu kommer efter den nedgång i bopriser som kom under hösten.

– Men man får alltså vara lite försiktig, med tanke på grund av säsongeffekten. Det är lite tidigt att öppna champagnen.

Tittar man över senaste tioårsperioden när det varit boprisfall har det varit starka uppgångar – januari 2009 steg Valueguards index med 5 procent och 2012 med 4,8 procent. Uppgången nu är inte lika kraftig.

– Vi har tidigare sett en rekyleffekt. Samtidigt är det svårt att statistiskt säkerställa ett samband mellan nedgången och en senare uppgång.

Att Valueguard använder ett index betyder att man viktar värdet på bostadsförsäljningen.

– För att ta ett exempel: om det säljs mycket ettor i augusti när studenter skaffar bostad så blir det ett högre kvadratmeterpris på grund av att bostäderna är mindre. Då väger vi in det.

Olika sätt att räkna

Samtidigt som Valueguard presenterar sin statistik över uppgången i januari presenterar Svensk mäklarstatistik sin siffror. Den visar på en fortsatt svag nedgång i januari. Men den räknar på ett annat sätt och har en större inbyggd tröghet vid snabba förändringar.

I en kommentar till utvecklingen i januari säger Erik Olsson, vd på Erik Olssons Fastighetsförmedling, följande:

– Bostadsmarknaden känns mer optimistisk men det är för tidigt att blåsa faran över för nervositeten finns kvar efter en färsk påminnelse om att priserna kan gå ner.

– I Göteborg har marknaden stabiliserat sig och vi har fler visningsbesökare än i höstas. Att deras betalningsvilja är lite lägre balanseras av att säljarna har sänkt sina förväntningar. Utbudet stabiliseras genom att det säljs ungefär lika många bostäder som det kommer ut. 15% av bostäderna Erik Olsson förmedlar i Göteborg säljs innan den publika huvudvisningen.

Fakta: Ökning prisindex bostäder, december-januari

Sverige: +3,4 procent

Bostadsrätter

Sverige: +2,4 procent

Göteborg: +1,7 procent

Villor

Sverige: +4,1 procent

Göteborg: +3,2 procent

Mest läst