Det blev billigare att köpa en bostadsrätt i oktober, i genomsnitt. Arkivbild.
Det blev billigare att köpa en bostadsrätt i oktober, i genomsnitt. Arkivbild.

Bopriser signalerar köparnas marknad

Priserna på bostadsrätter sjönk i oktober, visar nya siffror. Ett totalt prisfall på 10–15 procent är inte orimligt, anser bostadsforskaren Mats Wilhelmsson.

ANNONS
|

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att de genomsnittliga priserna på bostadsrätter i landet backade med en procent i oktober. Hox-index från Valueguard, som använder en annan mätmetod, visar på en nedgång med 2,8 procent. I Stockholm, där 4 av 5 bostadsrätter säljs, är nedgången ännu större.

"Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008", skriver Valueguard i en kommentar, men påminner också om att nedgången då, och även 2011, följdes av en snabb återhämtning året därpå.

- Jag ser det som en liten sättning. Det handlar väldigt mycket om olika förväntningar, säger Mats Wilhelmsson, professor vid KTH som forskar om bostadsmarknaden.

ANNONS

Olika för säljare och köpare

Kraftig nyproduktion, osäkerhet kring amorteringskrav och räntor som på sikt är på väg upp är faktorer som spelar in och sätter tryck nedåt på priserna. De som vill sälja känner att de måste ut på marknaden nu. Då ökar utbudet, samtidigt som köparna är mer avvaktande.

Förväntningarna påverkas också av medierapporteringen, enligt Mats Wilhelmsson.

- Det finns en del forskning kring medias roll för bostadsprisutvecklingen, och där ser man ett samband. Prisnedgången blir lite starkare om det skrivs mycket i medierna.

Det finns inget makroekonomiskt som påverkar, påpekar han.

- Ekonomin går fortfarande bra, det är inflyttning till storstäderna och det finns en bostadsbrist som inte har försvunnit det senaste halvåret.

Det är alltså viss skillnad mot finanskrisen 2008 och Greklandskrisen 2010–2011, då omvärldsfaktorer spelade in.

Rusande priser länge

Priserna på bostadsrätter har på tre år stigit med drygt 30 procent och på fem år med 57 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. För villor är prisuppgången likartad.

ANNONS

- Att se en 10–15-procentig nedgång skulle inte vara orimligt, inom ramen för det. Det är inte ett tecken på en jättestor kris. Det är lite över det normala, men ändå en variation av priser kring ett medelvärde, säger Mats Wilhelmsson.

De mest spekulativa inslagen på marknaden har försvunnit. De som bygger och säljer i de mer lyxiga segmenten kan inte räkna med samma priser som för något år sedan, bedömer han.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, delar i stort Mats Wilhelmssons analys. Även om det finns specifika faktorer som påverkar just nu kommer prisnedgången inte som en stor överraskning, tycker Sandegren.

Men Svensk Mäklarstatistik tror inte att de nya siffrorna behöver vara inledningen på några kraftfulla och långvariga prisfall.

- Däremot kan det vara en signal om att vi landar tydligare på en platå, under längre eller kortare tid.

ANNONS
TT

Fakta: Bostadsprisernas utveckling

Prisutvecklingen för bostadsrätter (procent)

Prisutveckling för villor (procent)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS