Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken säger att regeringens besked kring vilka regler som gäller kommer att öka tryggheten på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken säger att regeringens besked kring vilka regler som gäller kommer att öka tryggheten på bostadsmarknaden. Arkivbild.

Mäklarsamfundet: Positivt med lugnare tempo

Nedgången på bostadsmarknaden är inte förvånande och har vissa positiva effekter, enligt Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

ANNONS
|

Med tanke på Finansinspektionens förslag på åtstramningar på bostadsmarknaden och att regeringen bestämde sig för att genomföra dessa är nedgången inte förvånande, enligt Ingrid Eiken.

Parallellt med bostadspolitiken har också nyproduktionen på marknaden ökat, säger Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

- Och det vore förfärligt om vi slutade bygga, eftersom vi ligger efter med byggandet, säger Ilic.

ANNONS

Allvarlig indikator

Ingrid Eiken säger att en positiv effekt som många konsumenter kan värdesätta är att vi ser tecken på att det tar lite längre tid till avslut och det blir ett något lugnare tempo än det har varit.

- Men sedan måste man vara varsam och följa utvecklingen, för ingen är betjänt av att det skakar på bostadsmarknaden. Vi vill inte ha en oro kring bostadsmarknaden, säger Eiken.

Tanja Ilic menar att nedgången på tre procent är en allvarlig indikator som man behöver lyssna på och utvärdera mer. Hon ser också att de nya amorteringsdirektiven som klubbats igenom kommer att ge konsekvenser.

- Man är ju alltid snabb på uppgångar och nedgångar tar lite längre tid, men jag tror att de här kurvorna har sammanfallit med politiska åtgärder som har varit osäkra. För övrigt om man kollar ur ett makro-perspektiv så går ju svensk ekonomi som tåget, säger Ilic.

ANNONS

Transparenta regler

Situationen nu är ganska lik hur det såg ut när man införde bolånetak och sedan skärpte den åtgärden, enligt Eiken. Då såg vi också en inbromsning på bostadsmarknaden.

- Men konsumenter är väldigt snabba med att anpassa sig till de nya villkor som gäller. Det viktigaste man kan ha är sunda, förutsägbara och transparenta regler på bostadsmarknaden, regler som säljare och köpare kan förhålla sig till, för då blir man trygg.

Att det nu finns besked från regeringen om vilka regler som gäller kommer att öka tryggheten på bostadsmarknaden, tror Ingrid Eiken.

TT

ANNONS