Bolånetaket har inte dämpat priserna

ANNONS
|

Priserna på bostadsrätter steg under fjolåret med 8 procent, medan villapriserna gick upp med mer blygsamma 2 procent. Det visar siffror från Mäklarstatistik.

Den största prisökningen stod de små lägenheterna för. Priset på ettor steg med 14 procent under året, vilket förvånar mäklarna.

–Det är ganska överraskande med tanke på bolånetaket. Det borde påverka instegsbostäder, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Mindre städer påverkas

När bolånetaket infördes spådde man att det skulle dämpa priserna i framför allt de dyraste områdena i storstäderna. Men i stället är det i mindre städer som mäklarna ser en inbromsning.

ANNONS

–Där har man tidigare kunnat gå direkt från pojkrummet till att bli sambo i en enkel villa. Men nu behöver man kanske 180000 kronor i kontantinsats, det har man inte, säger Lars-Erik Nykvist.

I Stockholm är förstagångsköparna vana vid att det krävs hjälp från föräldrarna för att kunna ta sig in på bostadsmarknaden, men den vanan finns inte i de mindre orterna. Därför påverkas de mer, tror Nykvist.

Men han vill för den sakens skull inte kalla bolånetaket ett misslyckande.

–Det visar bara att effekterna av sådana här åtgärder är svåra att förutsäga.

Amorteringskrav

Svensk Fastighetsförmedling går längre, och säger att bolånetaket är för trubbigt.

–Vi hade föredragit krav på amortering framför bolånetak, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Både Pütsep och Nykvist tror att priserna kommer fortsätta att stiga i år, i ungefär samma takt som 2012. Men de kastar in en brasklapp: Utvecklingen kan bli sämre om arbetslösheten stiger mer än väntat.

–Man kan stå ut med räntehöjningar, men inte arbetslöshet, säger Lars-Erik Nykvist.

ANNONS