Kryptovalutan bitcoins värde har mer än halverats sedan december. Arkivbild.
Kryptovalutan bitcoins värde har mer än halverats sedan december. Arkivbild.

Bitcoin rasar i turbulent handel

Bitcoin faller hårt under turbulent handel sedan kryptovalutan rasat under 10 000-dollar-strecket. Torsdagens noteringar på drygt 9 200 dollar per bitcoin är de lägsta sedan november i fjol.

ANNONS
|

Under tidig eftermiddagshandeln hade bitcoinvärdet rasat med 9 procent jämfört med onsdagens kurs.

Trycket nedåt på kryptovalutan har tilltagit under veckan. Jämför man med de historiska toppnoteringarna i december har mer än hälften av värdet raderats ut för den omstridda valutan.

Bitcoins värde har bland annat skakats av beskedet från Facebook att man förbjuder annonser om kryptovalutor samt uppgifter om att sydkoreanska myndigheter har övervägt att förbjuda plattformar för handel med kryptovalutor.

Sydkoreas finansminister Kim Dong-yeon har sedan dess tonat ned hotet och förklarat att landets regering i första hand vill öka kontrollen över handeln med kryptovalutor.

ANNONS

Samtidigt har finansmyndigheter i USA börjat utreda två av världens största bitcoin-plattformar, Bitfinex och Tether, medan marknaden skakats av en stor japansk bitcoinsvindel på plattformen Coincheck.

TT-Reuters

Fakta: Kryptovaluta skapad 2009

Kryptovalutan bitcoin, som skapades 2009, har historiskt pekats ut som en valuta som främst används i kriminella kretsar, då den gör det möjligt att göra stora transaktioner i hemlighet.

Men bilden av bitcoin har delvis förändrats i fjol lyfte värdet markant.

Investerare kan numera spekulera i terminskontrakt baserade på framtida bitcoinleveranser på stora börser.

Bitcoin ingår numera också allt oftare som en komponent i portföljen hos kapitalförvaltare runt om i världen. Fast många kritiker varnar samtidigt för att bitcoins kraftiga värdestegring är en klassisk finansiell bubbla, utan koppling till reala värden.

ANNONS