Belgiens Gripenoffert värd tiotals miljarder

ANNONS
|

- Vi kommer att analysera förfrågan tillsammans med Saab och svara på den tillsammans, säger Joakim Wallin, ansvarig för export vid Försvarets materielverk (FMV), till TT.

Offertförfrågan gäller 34 plan av Gripen modell E och prislappen väntas landa på cirka 40 miljarder kronor. Belgien har i dag 54 USA-tillverkade plan av typ F-16 som börjar bli föråldrade. Gripen E ställs mot franska Rafale, europeiska Eurofighter samt amerikanska F-18 Super Hornet och F-35 (Joint Strike Fighter).

ANNONS

Förfrågan gäller från stat till stat, och Belgien vill ha svar senast den 7 september. Bryssel vill skriva slutkontrakt under andra halvåret 2018.

Sverige och Belgien skulle kunna samarbeta kostnadseffektivt för utveckling och drift av Gripen E, som hittills även Sverige (60 plan) och Brasilien (36 plan) beställt. Belgien vill ha ett nära sådant samarbete, uppger Wallin.

Miljarderna rullar

Miljarderna rullar fort i utvecklingen av stridsflygplan och Belgien skulle vara välkomna att dela kostnaderna med Sverige och Brasilien. Och utveckling är bara en del, för i nästa skede lurar pengar för reservdelar och drift.

- Det finns mycket nytta i att dela driftskostnader och att hitta effektiva logistiksystem, säger Wallin.

Han tror också att Sverige kan ha en fördel av tidigare erfarenheter:

- Vi har historiskt sett haft bra samarbeten med Gripen C/D med Tjeckien och Ungern och Thailand. Man vill hitta något som ger effektivitet i både köpande och säljande land. Där får man säga att Sverige är vana vid att hitta bra samarbetslösningar med andra länder, som kan vara lite olika från land till land.

ANNONS

"Andra möjligheter"

Dessutom ligger Belgien geografiskt närmare Sverige än exempelvis Brasilien, påpekar Wallin.

- Det ger andra möjligheter, och båda länderna är med i EU och har ett säkerhetspolitiskt samarbete.

Saab vill inte kommentera förfrågan. Men företaget har tidigare sagt sig se positivt på mer Gripen-export. Saab för också samtal med Indien, Colombia, Finland, Schweiz och Kanada, plus Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Kroatien, Slovakien, Bulgarien och Botswana.

Den belgiska tidningen Le Soir skriver dock att F-35 storfavorit i affären.

"Enligt många bedömare ses F-35 och Rafale som storfavoriter bland de fem kandidaterna. Vissa hävdar till och med att F-35 redan har vunnit", skrev Le Soir i lördags.

TT

Fakta: Nya Gripen E/F

Sverige ska köpa 60 plan av den uppgraderad typen Jas 39 Gripen E/F (eller Super-Jas).

Den svenska kostnaden beräknas till 90 miljarder kronor under 30 år.

Beteckningen E i nya versionen är ett ensitsigt plan, F är ett tvåsitsigt.

I Sverige ska systemet vara i drift från och med 2023 och minst 20 år framåt.

Jämfört med Gripen C/D ökar E/F:s längd från 14,1 till 15,2 meter för E-versionen och till 15,85 meter för F-versionen, spännvidden från 8,4 till 8,6 meter, maximala startvikten från 14 till 16,5 ton och kapaciteten att bära last ökar med 13 procent.

Räckvidden blir längre när bland annat de interna bränsletankarna blir 40 procent större, motorn 22 procent starkare och radar- och varningssystem mer kvalificerade.

Planet kan accelerera och svänga snabbare utan att tappa fart.

Saabs Gripenavtal med Brasilien är företagets hittills största.

Avtalet omfattar 36 plan till ett värde av 39,3 miljarder kronor. Leveranserna ska ske mellan 2019 och 2024.

Källor: Försvarsmakten, Saab, regeringen

Fakta: Länder med Gripen

Sverige har lagt en order hos Saab på serieproduktion av 60 Gripen E, nästa generation av stridsflygplanet.

Brasilien har beställt 36 Gripen E.

Sydafrika har tidigare köpt 28 Gripen-plan av tidigare modeller, medan Thailand har köpt 12.

Tjeckien hyr 14 Gripen-plan av Sverige, och det kontraktet förlängdes nyligen, medan Ungern hyrde 14 plan som köptes loss i fjol.

ANNONS