Barnmorskor kritiska till litet lönelyft

ANNONS
|

De individuella vårdlönerna i landsting och kommuner ökade under fjolåret med 3,7 procent – mer än det så kallade industrimärket på 2,2 procent. Störst var lönelyftet för röntgensjuksköterskor i Sörmland, som fått hela 9,2 procent mer vilket motsvarar 2900 kronor, enligt Vårdförbundets lönestatistik för 2016.

Också barnmorskor fick på sina håll rejält höjd lön, medan löneläget sackade efter betydligt på andra håll.

- Tyvärr har vi inte nått fram till att det är kompetens och erfarenhet som styr lönen, utan det är fortfarande tillgång och efterfrågan. På exempelvis Gotland är det svårare att byta arbetsgivare och du kan inte konkurrera med dig själv för det finns bara ett sjukhus, säger Mia Ahlberg.

ANNONS

Bonus lockar inte

För barnmorskor är det, precis som på många andra områden inom vården, på sina håll ont om personal. Lönen påverkar mycket, men inte allt, enligt Barnmorskeförbundet.

- I storstäderna pratar man inte om lön längre, man pratar om arbetsmiljö och tid för återhämtning. När man nu lägger på en massa bonusar inför sommaren tackar många nej till det eftersom pengarna inte längre är främsta drivkraften, säger Mia Ahlberg.

Risken om ökningar uteblir är att fler barnmorskor tröttnar på yrket och söker sig vidare.

- Det finns flera indikationer på att det är en ganska gångbar utbildning även inom andra områden, säger Mia Ahlberg.

Skillnaderna är stora även inom andra yrkesgrupper och Vårdförbundet är – trots att ökningen landar över industrimärket – inte nöjt.

- Lönenivån i förhållande till det vi bidrar med står inte i paritet, säger Vårdförbundets vice ordförande Johan Larsson.

ANNONS

Kräver lösningar

Han jämför med till exempel civilingenjörer som under sitt yrkesliv har 31 procent mer i bruttolön än en barnmorska, trots jämförbar utbildningsnivå. Förbundet kräver nu lösningar från politiskt håll.

- Det går helt enkelt för sakta. Vår största arbetsgivarpart är kommuner och landsting som styrs av politiker, och de behöver göra någonting åt det här, säger Johan Larsson.

Mia Ahlberg efterlyser tydliga lönestegar där erfarenhet och kompetens kopplas till lön.

- Det måste finnas en klar löneskillnad från att man är nyfärdig tills man går i pension. Det lönespannet är i dag på många ställen 10000 kronor. Det innebär att du kan vara färdig barnmorska när du är 28 och när du är 65 har du ökat 10000 kronor. Det kommer inte att hålla i framtiden, säger hon.

TT

Fakta: Ökning över märket

Lönestatistiken för 2016 visar en individuell löneutveckling över hela landet i landsting och kommuner på 3,7 procent, vilket motsvarar 1200 kronor.

Inom privat sektor var löneutvecklingen 3,6 procent, motsvarande 1200 kronor.

Medlemmar anställda i staten fick 2,7 procent, vilket ger 1000 kronor i löneökning.

Landstinget är den sektor som fått högst individuell löneutveckling, men också den där medellönerna är som lägst.

Det så kallade märket för industrisektorn var 2,2 procent.

Siffrorna baseras på löneläget för 85000 medlemmar i Vårdförbundet – sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor – som har månadslön.

Källa: Vårdförbundet

Fakta: Vårdanställdas löner

Källa: Vårdförbundet

ANNONS