Banker under lupp efter ökning av blancolån

ANNONS
|

Småbanker som Collector och Resurs Bank skickar in allt fler ansökningar om betalningsförelägganden till Kronofogden. Det får Finansinspektionen att agera – nu ska kreditprövningen hos banker och kreditbolag granskas, rapporterar SvD Näringsliv.

Fi ska gå igenom samtliga av landets banker och kreditmarknadsbolag, med syfte att identifiera risker hos enskilda bolag.

- Vi vill inte se att man ger lån till konsumenter som inte kan betala, säger Per Nordkvist på Finansinspektionen till tidningen.

ANNONS

Under förra året ökade utlåningen hos de små nischbankerna markant när det handlar om lån som ges utan säkerhet, så kallade blancolån. Frågan är hur väl fungerande kreditprövningen är – och om kunderna egentligen klarar av att betala sina lån.

Enligt SvD Näringsliv har Collector och Resurs tillsammans skickat betalningsförelägganden till Kronofogden till ett värde av en halv miljard kronor. Antalet ärenden som Collector skickade till Kronofogden ökade från 14000 år 2015 till hela 27000 under förra året.

TT

ANNONS