Bankchefen sparkas - nu väntar miljonregn

Det behöver inte bli vatten och bröd framöver för Handelsbankens sparkade vd Frank Vang-Jensen. Enligt Dagens Industri kan vd:n trösta sig med en fallskärm på 15 miljoner kronor.

ANNONS
|

Efter mindre än ett och ett halvt år - totalt 17 månader - ivd-stolen har Frank Vang-Jensen fått sparken från Handelsbanken. Han kan dock fortsattskratta hela vägen till banken, rapporterar DI, som skriver att Frank Vang-Jensen under uppsägningstiden som är på tolvmånader kan räkna hem minst 14,8 miljoner kronor.

"Det är en enig styrelse som efter en omfattande utvärdering har gjort bedömningen att ett byte av koncernchef bör ske nu", skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande.

"Individfråga"

Beskedet i pressmeddelandet från Pär Boman, styrelsens ordförande, lyder: "Beslutet är enbart en individfråga. Handelsbanken står oförändrat stark och våra långsiktiga mål ligger fast".

ANNONS

"Man kan således vara en utmärkt ledare och chef – som Frank Vang-Jensen har varit – men ändå inte fullt ut motsvara de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken".

Anders Bouvin tar över som ny vd för Handelsbanken.

Fakta: Handelsbanken

Handelsbanken, grundad 1871, har mer än 400 kontor i Sverige och verksamhet i över 20 länder och totalt omkring 12000 medarbetare. Förutom Sverige räknar banken Storbritannien, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna som hemmamarknader.

Handelsbankens senaste kvartalsrapport visade ett bättre resultat än väntat. Rörelsevinsten för andra kvartalet blev 5,3 miljarder kronor, något högre än motsvarande period i fjol. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4,9 miljarder kronor.

Källa: Handelsbanken, TT

ANNONS