Haldexs ordförande Jörgen Durban. Arkivbild.
Haldexs ordförande Jörgen Durban. Arkivbild.

Bakslag för tyskt bud på Haldex

ANNONS
|

Utan förlängningen som Knorr-Bremses hade bett om löper fristen för budet ut redan om drygt två veckor. Och det finns inget som tyder på att EU:s fördjupade konkurrensprövning är klar till dess.

Aktien sjunker

Knorr-Bremse sitter efter ett års försök att köpa Haldex på 14,9 procent av den svenska konkurrentens aktier. I sin ansökan till Aktiemarknadsnämnden hade Knorr-Bremse begärt att budfristen skulle förlängas till den 9 februari 2018, för att ge tid för EU att slutföra sin prövning.

Haldex-aktien sjunker med 1,1 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet från Aktiemarknadsnämnden.

Men för Haldex styrelse, som revolterat mot ett stämmobeslut genomtrumfat av Knorr-Bremse och motsatt sig att budfristen skulle förlängas, är beslutet från Aktiemarknadsnämnden välkommet.

ANNONS

Vill diskutera regelverk

Jörgen Durban, Haldex styrelseordförande, skriver i en kommentar att det tar bort mycket av den osäkerhet som präglat Haldex verksamhet under mycket lång tid.

"Det är naturligtvis glädjande att Aktiemarknadsnämnden till sist fattade det enda möjliga beslutet", skriver Jörgen Durban i en kommentar.

Han efterlyser samtidigt en diskussion kring hur reglerna för företagsförvärv är utformade och tillämpas.

"Det är uppenbart att det befintliga regelverket och tillämpningen har brister som inte gynnar någon", skriver han.

Enligt Aktiemarknadsnämndens beslut kan Knorr-Bremse när konkurrensprövningen av den föreslagna affären är färdig komma med ett nytt bud. Men då krävs Haldex-styrelsens stöd eller klartecken från Aktiemarknadsnämnden.

TT

Fakta: Utdragen budstrid

Budstriden om Haldex har pågått i drygt ett år och konkurrensprövningen fördjupades i somras av EU, vilket fick den tidigare positiva Haldex-styrelsen att börja motarbeta budet.

Styrelsen befarar att EU:s villkor för att ge grönt ljus, som kan bli krav på stora avyttringar för att få genomföra affären, skulle förstöra stora värden för aktieägarna.

Den sista återstående budgivaren Knorr-Bremse, vars bud är värderat till 5,5 miljarder kronor, dominerar i dagsläget den globala marknaden för bromssystem till fordon tillsammans med den amerikanska konkurrenten Wabco. Haldex är en mindre svensk utmanare med drygt 2000 anställda.

Haldex största ägare, tyska ZF, drog sig tidigare i år ur budstriden med Knorr-Bremse om Haldex och har under beslutsturerna kring budfristen på senare tid lagt ned sina röster i avgörande omröstningar.

ANNONS