Börsen nosade på rekordnivå

Stockholmsbörsen backade något efter att i den inledande handeln tangerat en historisk toppnivå. Ericsson var det stora glädjeämnet.

ANNONS
|

När börsen stängde på onsdagen hade OMXS-index sjunkit 0,4 procent till 561,6.

Indexet inledde starkt och steg snabbt till 564,9, samma nivå som det historiska rekordet från den 27 april 2015. Men sedan var det nedåt som gällde.

Storbankerna drog ned mest, med Nordeas aktie som sänke med ett kursfall på 1,7 procent. Även Swedbanks aktie föll, ned 1,3 procent, sedan bankens styrelse beslutat att inte väcka talan mot den före detta vd:n Michael Wolf och den före detta styrelseordföranden Anders Sundström.

Nedgången bromsades av telekomtillverkaren Ericsson, vars aktie fortsatte upp med 3,3 procent till den högsta nivån sedan oktober i fjol. Det innebär ett kurslyft på 15 procent på tre veckor, som bland annat präglats av spekulation om en fusionsaffär med samarbetspartnern Cisco Systems.

ANNONS

ABB tyngde med en nedgång på 0,6 procent sedan koncernen flaggat för en resultatsmäll på motsvarande 900 miljoner kronor efter att det uppdagats att kassören för ABB:s dotterbolag i Sydkorea ägnat sig åt omfattande bedrägerier.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,3 procent och Parisbörsens CAC-index ökade 0,2 procent.

TT

ANNONS