Bättre än väntat för Nokia

Den finländska telekomkoncernen Nokia redovisar ett kraftigt vinstlyft för andra kvartalet. Vinsten överträffade också analytikernas förväntningar.

ANNONS
|

Nokia redovisar en rörelsevinst på 574 miljoner euro, motsvarande 5,5 miljarder kronor, för andra kvartalet i år. Det är en ökning med 73 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt väntat sig en vinst på 447 miljoner euro.

Omsättningen hamnade på 5629 miljoner euro, jämfört med 5670 miljoner euro ett år tidigare. Här låg analytikernas förväntningar på 5263 miljoner euro.

Nokia skriver i rapporten att den globala marknaden för nätverk kommer att bli "mer utmanande" under helåret jämfört med tidigare prognos. Bolaget hänvisar till osäkerhet rörande en del projekt.

ANNONS

"Vi väntar oss nu en nedgång i marknaden i intervallet 3-5 procent, jämfört med vår tidigare prognos om en nedgång med låga ensiffriga tal", skriver Nokias vd Rajeev Suri i en kommentar.

Nokias nätverksverksamhet, som utgör ungefär 90 procent av bolagets försäljning, väntas minska i linje med trenden på marknaden, tillade han.

Aktiemarknaden uppskattade Nokias rapport. Aktien stiger med omkring 5 procent på Stockholmsbörsen.

TT-Reuters

ANNONS