Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.

Avtal klart om Volvo IT

Nu är det klart. Den indiska IT-konsulten HCL Technologies tar över Volvo IT:s externa verksamhet och drygt 2 500 anställda.

ANNONS
|

Affären tillkännagavs redan i höstas och på tisdagen undertecknades avtalet. HCL tar över omkring 40 av Volvo IT:s befintliga kunder och samtliga anställda. Det betyder att bolaget nu tar sig in på de svenska konsultbolagens topp-tio-lista.

-Det här är en av de största affärerna inom IT globalt på senare år och definitivt den största som ett indiskt bolag gjort. Det är en inte en stor affär, det är en megaaffär, säger Pankaj Tagra, chef för HCL:s nordiska verksamhet till TT.

Anställda i 11 länder berörs, varav merparten i Göteborg. Där kommer HCL också att placera den svenska huvudverksamheten.

-Vi kommer att kunna använda resurserna och expertisen som finns inom Volvo IT över hela världen och inte minst i de nordiska länderna, säger Tagra.

Bland HCL:s kunder finns bland andra Electrolux och Ikea. Några av Volvo IT:s större kunder är Volvo Cars, H&M, SJ och Stockholms stad.

Enligt Volvo kommer affären att leda till långsiktiga kostnadsbesparingar och en reavinst på 900 miljoner kronor, som påverkar resultatet för första kvartalet.

ANNONS