Kommunals ordförande Anneli Nordström och Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.
Kommunals ordförande Anneli Nordström och Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Undersköterskor vinnare i nytt avtal

Drygt en tusenlapp i påökt till alla utbildade undersköterskor. De får därmed 500 mer än alla andra kommunalare – också mer än vad facket krävt. Kommunal får betala med lägre höjningar av ingångslönerna.

ANNONS
|

Ett nytt treårigt kollektivavtal är klart för närmare en halv miljon kommunalarbetare.

- Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström vid en pressträff tillsammans med arbetsgivarorganisationen Sverige Kommuner och Landsting (SKL).

Avtalet innebär att alla Kommunals medlemmar får 520 kronor mer i månaden. Ovanpå detta får undersköterskorna med examen 500 kronor extra i genomsnitt – alltså mer än de 400 som facket krävt.

- Vi har väl varit bra förhandlare helt enkelt, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

SKL har köpt det med bland annat motiveringen att avtalet blev långt, till skillnad från stora delar av resten av arbetsmarknaden.

- Från SKL:s sida är vi väldigt glada över att vi får ett treårigt avtal och kan ha en långsiktig planering ute i kommuner och landsting, säger Heléne Fritzon, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Dessutom har Kommunal fått betala med att ingångslönerna bara ökar med 80 procent av den allmänna löneökningen, både år ett och två i det treåriga avtalet.

ANNONS

Arbetsgivarna beräknar kostnaden för hela avtalet 2016 till tre procent, att jämföra med märket på resten av arbetsmarknaden på 2,2 procent.

- Det kan våra medlemmar faktiskt betala, säger Fritzon.

Men medan undersköterskorna är vinnarna får resten av kollektivet nöja sig med i snitt 520 kronor i löneökning.

- Vi börjar nu med undersköterskorna, de andra får vi återkomma till sedan, säger Lenita Granlund.

Facket har också fått tuffare skrivningar om rätt till heltid. Arbetsgivare som fortsatt kommer att hänvisa till verksamhetsmässiga skäl ska "inte riktigt så enkelt komma undan längre", enligt Annelie Nordström.

Det handlar om ett femårigt arbete som till stora delar ska ske lokalt ute i verksamheten för att alla som vill ska få ett heltidsarbete. 2021 ska man vara i mål.

- Då ska heltid vara norm, säger Granlund.

Enligt SKL har mycket redan hänt, över 30000 fler heltider har skapats de senaste åren.

Fakta: Nya löneavtalet i korthet

Fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har skrivit ett treårigt avtal, värt tre procent under 2016.

2017 och 2018 ska löneökningarna motsvara "märket", det vill säga vad resten av arbetsmarknaden enas om i kommande förhandlingar.

För den stora massan kommunalare ger avtalet 2,2 procent eller 520 kronor mer i månaden i snitt. Avtalet innehåller en särskild satsning för undersköterskor, som innebär 500 kronor extra första året, totalt alltså 1020 kronor i lönepåslag, under det första avtalsåret. 2017 blir det 180 kronor mer än märket, året därpå 150 kronor mer.

Ingångslönerna höjs mindre, med 80 procent av den allmänna höjningen år ett respektive två. Det sista året höjs ingångslönerna med lika mycket som de övriga lönerna.

Källor: SKL, Kommunal

ANNONS