Pappersexcercis. Allt fler går över och deklarerar elektroniskt. De som har digital brevlåda hinner få skatteåtebäringen redan till påsk.
Pappersexcercis. Allt fler går över och deklarerar elektroniskt. De som har digital brevlåda hinner få skatteåtebäringen redan till påsk.

Avdragschocken i årets deklaration

ANNONS
|

Den vanligaste frågan Skatteverket får från allmänheten inför årets deklaration är vilka de nya avdragen är.

- Det är inga nya avdrag, det är snarare en försämring på avdragssidan. Det är dels sämre pensionsförsäkring, dels får man inte göra avdrag för längre, säger skatteinformatören Martin Pernheim.

Skatteverket har gjort en körning som visar att det fortfarande finns 300000 svenskar som har privata pensionsförsäkringar trots att skatteavdraget för dem togs bort i januari 2015.

- Vi vet inte vilka de är, men vi gissar att det kan vara låginkomsttagare som lärt sig att man kan pensionsspara med avdrag. De förlorar på det eftersom man inte får göra avdrag längre, men däremot är den skattepliktig när den faller ut, säger han.

ANNONS

Rådet för dem är att snarast avsluta pensionssparandet och påbörjar spara på ett annat sätt.

- Investeringssparkonto fungerar bra för många, andra amorterar eller betalar av på lån. Det viktiga är att man gör något. Jag tycker att det är synd när folk gör dåliga affärer, säger Martin Pernheim.

Nytt för i år är också att avdragen för gåvor till ideell verksamhet är slopade.

Tidigare hade man kunnat få skattereduktion på gåvor till godkända mottagare.

- Det gällde bland andra Rädda barnen och liknande organisationer, och det finns de som tycker att det var synd att det togs bort, säger han.

Det tredje avdraget som slopats är för förvaltningskostnader.

- Det är förvaltningskostnader för kapital, det som tidigare var ett avdrag för bankfack och liknande. Men det var inte speciellt många som gjorde avdrag för det.

Skatteverket har slagit på trumman för att få allmänheten att skaffa sig digitala brevlådor i år som Kivra och Digimail, vilket innebär att man får deklarationen digitalt och kan deklarera snabbare – den som hann deklarerar före 29 mars, kan få skatteåterbäringen redan till påsk.

- Den 29 mars var det 1,6 miljoner som hade deklarerat, i fjol var det cirka 500000 vid samma tidpunkt, så det är en ökning med över en miljon i år. Vi räknar med att det totalt är ungefär sju miljoner deklarationer som kommer en, så det är otroligt tryck. Och vi ser att elektroniska deklarationer ökar otroligt mycket. Hamnar vi på fem miljoner elektroniska deklarationer blir vi jätteglada för det, säger Martin Pernheim.

ANNONS

- I och med att allt fler har elektronisk Bank ID kan man ju gå in på myndigheter och kolla sin information, titta på gamla deklarationer och till och med gå in och sätta spärr på sin adress för att förhindra id-kapning, säger Martin Pernheim.

Han ser inte heller att det egentligen är ett deklarationshinder för äldre och pensionärer att använda sig av tekniken.

- De pensionärer jag träffar sms:ar eller använder koden på sin telefon. I fjol träffade jag en 98-årig dam som hade mobilt bank-ID. Bara för att man är pensionär är man inte "ute" som internetanvändare, den tekniken har funnits i över 20 år. Men om man vill lämna på papper så får man också göra det, säger han.

Men vad årets deklaranter elektroniska deklaranter ska tänka på är att faktiskt skicka in deklarationen senast den 2 maj.

Det är en hel del som glömmer det.

Fakta: Deklaration

  1. Mars/april skickar Skatteverket ut den traditionella pappersvarianten av inkomstdeklarationen.
  2. 2 maj ska deklarationen vara inlämnad senast vid midnatt. Lämnar du för sent riskerar du en avgift 1250 kronor.
  3. Begär du anstånd med deklarationen måste du göra det senast tio dagar före 2 maj. Och du måste ha godtagbara skäl.
  4. 5 juni börjar skatteåterbäringen delas ut till dem som inte är anslutna till digital brevlåda.
  5. Rot- och rutavdrag:
  6. Får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
  7. Rutavdrag för dig under 65 år är max 25 000 kronor per person och år.
  8. Du använder rot- och rutavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket.
  9. Du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda avdragen.
  10. Har du inte anmält bankkonto till Skatteverket är det hög tid att göra det nu.
  11. Källa: Skatteverket
ANNONS