Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Arkivbild.
Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Arkivbild.

Astra Zeneca sparar för att satsa

Läkemedelsjätten Astra Zeneca ska investera mer i behandlingar mot cancer. För att klara det ska bolagets kostnader sänkas med över en miljard dollar.

ANNONS
|

Enligt vd Pascal Soirot står Astra Zeneca inför en omsvängning.

- Vi måste allokera mer investeringar till cancerforskning, säger han vid en telefonkonferens.

Utöver onkologi kommer fokus i framtiden att ligga mer på annan avancerad sjukvård. Det kräver besparingar inom andra verksamheter.

- Vi har framgångsrikt byggt upp en ny bra pipeline, säger Soirot.

Men det tar tid innan de nya läkemedlen kommer att generera intäkter som täcker upp för det Astra Zeneca förlorar när tidigare storsäljare konkurrensutsätts från generika.

Bolaget redovisar en ökad vinst före skatt och en högre omsättning för första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol. Men rörelseresultatet för kärnverksamheten föll med tolv procent till 1,6 miljarder dollar.

Besparingarna kommer att leda till personalminskningar enligt vd:n, men Astra Zeneca lämnar i nuläget inga mer uppgifter om hur och var. I Sverige har Astra Zeneca verksamheter i Mölndal och Södertälje, med totalt 6600 anställda.

ANNONS

Rapporten mottogs väl av investerarna. I eftermiddagshandeln hade aktien stigit med över två procent, samtidigt som Stockholmsbörsen backat drygt en procent.

Fakta: Astra Zenecas delår

ANNONS