Arbetsgivarna sågar fackens lönekrav

LO inklusive industrifacken kräver 2,8 procent i löneökningar nästa år. Det är exakt samma krav som för ett år sedan, då utfallet blev 2,2 procent. För dyrt, tycker arbetsgivarna.

ANNONS
|

Den lägsta löneökningen bör vara 460 kronor mer i månaden, enligt fackens krav som presenteras på en presskonferens på förmiddagen. I kraven ligger en fortsatt utbyggnad av lösningar för deltidspension.

Även LO som helhet har landat i samma procentuella lönekrav och för dem som tjänar under 24000 i månaden, 672 kronor i påslag som ett genomsnitt, enligt en enig LO-styrelse.

Hänt lite

Löneökningskravet är exakt desamma som i förra avtalsrörelsen. Då, i våras, landade löneökningarna, inklusive avsättning till deltidspension, på 2,2 procent i ettårigt avtal.

- Det har inte hänt så vansinnigt mycket det senaste året, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe angående att facken landar på samma krav i år, även om den inhemska ekonomin snarare stärkts och skulle kunna tala för högre lönekrav denna gång.

ANNONS

Ferbe menar att man måste titta över en längre tidshorisont.

- Vi försöker hela tiden balansera över tid, säger han.

- Vi måste också väga in vad som händer i världen i övrigt, säger Unionens ordförande Martin Linder och får medhåll av sina fackkollegor.

Tappat kraft

Kravet är ett ettårigt avtal, men det kan bli längre, något som arbetsgivarna brukar vilja ha.

- Det är helt och hållet en förhandlingsfråga, säger Linder.

Kraven rimmar inte med verkligheten – utan är för dyrt, anser Svenskt Näringsliv och industrifackens största motpart Teknikföretagen.

"Fackens krav på kostnadsökningar leder till försämrad konkurrenskraft och färre jobb", skriver Teknikföretagens VD Klas Wåhlberg i en kommentar.

ANNONS

De senaste åren har svensk industri tappat i konkurrenskraft gentemot de viktigaste länderna, hävdar Teknikföretagen.

"Låg tillväxt och efterfrågan, låg produktivitet och låga investeringar gör att vi inte kan höja reallönerna. Facken borde inse att det i stället krävs kostnadsjusteringar och produktivitetsförbättringar för att återställa den konkurrenskraft vi har tappat", skriver arbetsgivarorganisationen.

Fakta: Lönekraven

De 14 LO-förbundens gemensamma krav innebär löneökningar på 2,8 procent.

Härom veckan enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Den innebär översatt till de nu presenterade lönekraven 672 kronor mer i månaden i löneutrymme för de som tjänar under 24000 kronor i månaden. För dessa kommer kraven därmed procentuellt ligga över 2,8 procent.

Källa: LO

ANNONS