Sju procentenheter fler arbetsgivare tror att sysselsättningen kommer att öka i Västsverige än vad som tror att den kommer att minska.
Sju procentenheter fler arbetsgivare tror att sysselsättningen kommer att öka i Västsverige än vad som tror att den kommer att minska. Bild: ERIK ABEL / TT

Arbetsgivare: Ännu godare tider väntar Göteborg

Arbetslösheten i Sverige är den lägsta sedan finanskrisen 2007. Ändå tror arbetsgivarna att sysselsättningen i Göteborg och Västsverige kommer att öka.

ANNONS
|

Betydligt fler arbetsgivare tror att sysselsättningen i Göteborg kommer att öka – än vad som tror att den kommer att minska. Det visar en undersökning från ManpowerGroup som offentliggjordes under tisdagsmorgonen.

Västra Götaland och Hallands län är det område som företagare och andra arbetsgivare är näst mest positiva i landet.

– Vårens optimistiska jobbprognos pekar på en välmående arbetsmarknad i Västsverige, som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mjuka egenskaper eftersöks

Den bransch som arbetsgivarna tror mest på är restaurangbranschen – medan de är mer negativa till områden som fastigheter, bygg och finans.

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth.

Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer är en undersökning där 750 representativa arbetsgivare får svara på om de tror att sysselsättningen kommer att öka eller minska framöver.

ANNONS