Iphone 7 kommer att sakna hörlursutgång, i stället är det trådlösa hörlurar som gäller. Arkivbild.
Iphone 7 kommer att sakna hörlursutgång, i stället är det trådlösa hörlurar som gäller. Arkivbild.

Apple tar risk med trådlös strategi

Det är trådlösa hörlurar som gäller. Apple släpper sin nya Iphone utan en vanlig hörlursutgång. Det är en riskabel strategi för IT-jätten som riskerar att tappa kunder, enligt en Apple-expert.

ANNONS
|

De trådlösa hörlurarna, eller Airpods som de döpts till, kommer att kosta 160 dollar, motsvarande nästan 1400 kronor.

Nyheten har skapat debatt, bland annat i sociala medier där Jonas Gardell hör till dem som uttrycker besvikelse. "Jag gör av med säkert tio hörlurar per år. De tappas, de går sönder. Ska jag om jag har nya Iphone köpa nya för 1500 spänn varje gång?", skriver Gardell på Twitter.

Blir en lyxprodukt

Emanuel Karlsten, journalist och rådgivare kring digitala medier, är kritisk till att Apple inte valt att inkludera trådlösa hörlurar i samband med köpet av telefonen. Nu kommer endast vanliga hörlurar att ingå, som ska gå att koppla in i laddningsuttaget med hjälp av en adapter.

ANNONS

- Man kan tänka sig att Apple är modigt. Hade hörlurarna inkluderas hade man verkligen drivit på en förändring. Nu blir det en lyxprodukt, säger Emanuel Karlsten till TT.

Det är ett sätt att öka försäljningssiffror snarare än ett driv att förändra marknaden, anser Karlsten. Men den anledningen tillbakavisar Ida Lindkvist, redaktör på Apple-sajten 99mac.

- Det är alldeles för dyra lurar. I stället finns det en risk att konsumenter väljer att inte köpa den nya telefonen. Det vore en katastrof för Apple med tanke på hur stor del av deras av deras intäkter som Iphone utgör, säger hon till TT.

Samtidigt är det inte ovanligt att trådlösa hörlurar har den prisklassen hävdar Ida Lindkvist.

Kan öka i popularitet

Apple har en förmåga att driva på utvecklingen och få ut produkten till många människor, vilket på sikt kan öka populariteten för de trådlösa hörlurarna. Den mest uppenbara nackdelen enligt både Karlsten och Lindkvist är att det nu finns en risk att tappa bort höger eller vänster hörlur.

ANNONS

- Det kanske är en vanesak men jag känner mig själv och vet att de där små sakerna kommer vara borta inom två veckor, säger Emanuel Karlsten.

Nya Iphone7

Tekniken med trådlösa hörlurar har funnits tillgänglig i många år, men har ofta inneburit stora störningar. Rätt som det är så bryts exempelvis samtalet eller musiken.

Förutom att ta bort hörlursutgången innehåller den nya telefonen en rad nyheter. Iphone7 kommer exempelvis ha två kameror med 12 megapixels upplösning för bättre zoomfunktion.

Hemknappen kommer även att bli programmerbar, displayen något större och batteritiden förlängd.

ANNONS