Antibiotikan sätts på prov

ANNONS
|

- Vi ligger helt rätt i tiden då världen efterfrågar nya sätt att förhindra infektion, säger Kristina Blom på Medibiome.

Kristina Blom visar runt på labbet i Mölndal, där företaget suttit sedan i våras. Hon pratar fort, fort och strör branschbegrepp omkring sig. Antimikrobiella egenskaper, inokulering, patogener.

För den som inte läst biologi sedan nian är det inte helt lätt att hänga med.

Kristina Blom däremot, har en lång karriär inom mikrobiologi och molekylär biologi bakom sig. Hon har utbildat sig på Göteborgs universitet, varit gästforskare på smittskyddsinstitutet CDC i USA, jobbat på Astra Zeneca och Mölnlycke Health Care.

2010 bestämde hon sig för att fokusera på egna idéer i ett eget bolag där hon skulle utveckla laboratorietjänster för den medicintekniska industrin. Att gå från fast anställning till en mer osäker tillvaro som egenföretagare var inget svårt beslut.

ANNONS

- Jag är inte sån som oroar mig, jag bara kör.

Flera globala trender bidrog till beslutet att starta eget. Den kanske största och viktigaste är utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier. Det har lett till att bland andra EU och WHO uppmanat till restriktiv användning av antibiotika, vilket i sin tur öppnat upp för alternativa vägar att förhindra infektion.

Här ser Kristina Blom en möjlighet att erbjuda företag stöd i deras utvecklingsarbete.

Om antibiotikan inte testats på rätt vis i labbet – innan den används kliniskt – ökar risken för att bakterierna inte dör vid en infektion. Istället knockas de ut, lever vidare och blir i värsta fall resistenta.

Problemen med vårdrelaterade infektioner är ett annat område där Medibiomes tjänster kan bidra till lösningar.

- Vårdrelaterade infektioner kostar samhället 3,4 miljarder kronor om året, bara i Sverige. Går dessa infektioner inte att behandla med antibiotika ser vi ett väldigt hotfullt scenario framför oss. För mig känns det viktigt att göra något som kan bidra till att lösa dessa problem, säger hon.

Ytterligare en trend är det ökade intresset för produktsäkerhet.

- I dag används ibland metoder felaktigt för det som ska testas, vilket kan leda till att produktens lansering blir försenad eller inte ens når marknad. Det kostar massor. Vår affärsidé är att erbjuda en helhetslösning med konsultation och analys, med skräddarsydda, kundanpassade metoder, säger hon.

ANNONS

Testerna görs utan djurförsök. I flera av metoderna används istället människohud. Genom att använda en bioreaktor som Kristina konstruerat själv kan huden hållas levande längre, vilket möjliggör mer relevanta långtidsstudier.

Det kan till exempel handla om att odla bakterier i ett sår och studera hur produkter som sårförband och implantat kan påverka bakterierna och sårläkningen.

Kristina Blom är ensam ägare. Hon har två anställda, men är personligen engagerad i det mesta som rör bolaget.

- Jag har ingen simultankapacitet. Däremot är jag bra på att göra en sak i taget. Det funkar ganska bra.

Men arbetsdagarna blir långa, tidiga mornar och sena kvällar, ofta sju dagar i veckan. Det är svårt att få tiden att räcka till.

Genom att ta kunduppdrag parallellt med att bedriva egen forskning har Kristina inte behövt ta in något riskkapital. I dag har Medibiome haft ett femtontal kunder, både svenska och utländska. Men hon letar efter fler. Nu finns planer på att expandera.

Samtidigt som Medibiome letar nya kunder lägger Kristina en hel del tid på att söka bidrag till bolagets forskning och utveckling av alternativa metoder till djurförsök.

Trots att läkemedelsindustrin befinner sig i ett krisigt läge ser Kristina Blom positivt på framtiden. En rapport från Lif, organisationen för de forskande läkemedelsföretagen, visar att antalet anställda inom medlemsföretagen minskat med 45 procent sedan 2004. 7000 arbetstillfällen har försvunnit. Men Kristina Blom har inte direkt märkt av detta.

ANNONS

- Jag har inte läkemedelsbolagen som kunder i dag. Och jag upplever inte att medicinteknikbranschen är skakig på samma sätt. Men det är långa tidsled innan man fattar beslut. Jag ser gärna kunder i nya områden, som till exempel kosmetik och hygien.

Medibiome AB

Gör: laboratorietjänster för Life Science-industrin, främst den medicintekniska industrin.

Startår: 2010

Antal anställda. 3

Omsättning 2012: 1,9 miljoner kr.

Vinst före skatt: 425 000 kr

ANNONS