Analys: Fingerprint Cards och Ericsson är innovativa olycksbröder

Fingerprint Cards och Ericsson är Sveriges två mest innovativa företag. De båda är dessvärre också olycksbröder med en lång lista av brustna förhoppningar under senare år, en utveckling som är svår att vända.

ANNONS
|

I en undersökning från patentbyrån Noréns, som rankar svenska företag efter antalet patentansökningar i förhållande till omsättningen, intar Göteborgsbolaget Fingerprint Cards en smickrande förstaplats framför telekomgiganten Ericsson. De båda kan därmed klassas som Sveriges mest innovativa företag.

Förhoppningarna har under åren också varit väldigt högt ställda på båda teknikföretagen. När aktiemarknadens tro var som allra störst dominerade Ericsson hela Stockholmsbörsen, medan Fingerprint gjorde en makalös resa från ett litet bolag till att vara ett av de allra högst värderade på börsen.

De tiderna är nu svunna för båda bolagen.

Två kallduschar

I onsdags höll Ericsson en kapitalmarknadsdag i New York som blev ännu en stor besvikelse för aktieägarna. De finansiella mål som för bara åtta månader sedan höjde humöret sänktes nu. Listan över tillkortakommanden under senare år som radades upp var lång.

ANNONS

Och Fingerprints niomånadersrapport, som släpptes för två veckor sedan, blev ännu en kalldusch för aktieägarna. Både försäljning och vinst kollapsar, och trots ständiga vinstvarningar fick aktien åter stryk.

Båda företagen har gjort ganska brutala ledningsförändringar under sin resa nedåt. Häromdagen åkte ytterligare två chefer ut från Ericssons koncernledning, och i samband med kapitalmarknadsdagen fick den tidigare ledningen med vd Hans Vestberg i spetsen svidande kritik från nuvarande vd Börje Ekholm.

Ligger efter internationellt

Det blixtrar visserligen till med positiva nyheter kring de båda emellanåt. På Fingerprints teknikdag i Stockholm i förra veckan presenterades exempelvis nyheter kring sensorteknik, och bolagets vd Christian Fredriksson säger sig åter skåda ljuset.

Det finns också förhoppningar om någon förlösande strukturaffär för teknikbolagen. Men båda har lång väg att vandra, och fallgroparna är många. Trots att de ligger i topp i Sverige inom innovation ligger de internationella konkurrenterna ofta ännu längre fram.

En dyrköpt läxa för småsparare

Den här typen av företag kräver ägare som både är långsiktiga och stabila, och som samtidigt förstår att utveckla verksamheten. Men Ericsson har plågats av storägarnas maktspel, och Fingerprint av insideråtal och märkliga utspel från ägarhåll. När aktierna var som hetast dominerades handeln snarast av småsparare som såg snabba klipp framför sig. Det blev en dyrköpt läxa för många entusiastiska spekulanter.

ANNONS

I Ericsson har finansmannen Christer Gardells massiva köp, där han utmanar Wallenbergarna om att vara störste ägare, visserligen tänt visst hopp igen. Men hittills har det varit en dålig affär för Gardell.

Precis som övriga aktieägare måste han vara utrustad med rejält tålamod för att förhoppningsvis få se en vändning.

ANNONS