Oljan fortsätter att falla. Arkivbild.
Oljan fortsätter att falla. Arkivbild.

Amerikansk skifferolja bakom oljeprisfall

Oljepriset fortsätter att falla och är nu nere på de lägsta nivåerna på sju månader. Bakgrunden är att amerikanska skifferproducenter ökar produktionen.

ANNONS
|

På förmiddagen handlades brentoljan för 44:75 dollar fatet, vilket betyder att priset för första gången i år gått under 45 dollar. Den amerikanska oljan är samtidigt nere på 42:47 dollar, den lägsta nivån sedan förra sommaren vilket fick negativ effekt på USA-börsen i går.

Obalans i marknaden

- Vad som händer är att den amerikanska produktionen fortsätter att öka och det innebär, trots att OPEC och ett stort antal icke OPEC-länder som sympatiserar med OPEC har ett avtal om att sänka produktionen, att det inte ser ut som om oljemarknaden kommer att gå mot balans, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

ANNONS

En oljemarknad i balans innebär att produktion och konsumtion är lika stora och att globala lager inte ökar.

- Nu fortsätter lagren stiga och det innebär att OPEC sitter i en svår situation, säger Jansson.

Vid sidan av att amerikansk produktion ökar har även Libyen och Nigeria höjt produktionen. Libyens nivå är upp på 885000 fat per dag, mer än tre gånger så mycket som ett år tillbaka. Nigeria har höjt sin produktion till 1,78 miljoner fat per dag.

Osäkerhet i Libyen och Nigeria

- Libyen och Nigeria är OPEC-medlemmar men de står utanför avtalet för de har inbördeskrig så de får öka sin produktion om de kan, säger Jansson.

Libyens och Nigerias produktion ska dock inte tillmätas för mycket uppmärksamhet, enligt Jansson. Anledningen är att ländernas produktion kan "braka ihop" igen.

- Huvudspåret är att den amerikanska skifferoljan ökar så snabbt. Det skapar problemet men på toppen bidrar Libyen och Nigeria också men nästa månad kan det vara tvärtom, säger Martin Jansson.

ANNONS
TT-Reuters

ANNONS