Nioåriga Thilda Glans svåra eksem orsakas av citronsyra är föräldrarna Ann-Sofie och Dennis övertygade om.
Nioåriga Thilda Glans svåra eksem orsakas av citronsyra är föräldrarna Ann-Sofie och Dennis övertygade om.

Allt fler tror att citronsyra ger allergi och eksem

Allt fler kopplar olika kroppsliga besvär till citronsyra, en vanlig tillsats i många livsmedel och hudvårdsprodukter. Ann-Sofie Glans ser citronsyra som orsak till dotterns svåra eksem.

ANNONS
|

Citronsyra tillsätts för att bevara vitaminer och förhindra missfärgning och härskning. Tillsatsen kan förekomma i exempelvis ost, sylt, läsk och krämer. Men allt fler siktar in sig på att det är citronsyran som ligger bakom besvär som kliande eksem, svullnader, pollenallergi och astma. Bland annat finns en Facebook-grupp på temat och Astma- och allergiförbundet har medlemmar som upplever att de reagerar på citronsyran.

LÄS MER:Allergiexpert avråder från att utesluta

Många frukter och bär innehåller citronsyra. När citronsyra framställs som tillsats används exempelvis citronjuice. Den kan också framställas genom jäsning av kolhydrater med hjälp av svartmögelsvampen Aspergillus niger.

Kritikerna inriktar sig just på framställningen via svartmögel, som de kopplar till symptom som eksem, svullnader, pollenallergi och astma.

ANNONS

- Vi har ett levande bevis härhemma, säger Ann-Sofie Glans som ser citronsyra som orsaken till dotterns svåra eksem.

Nioåriga Thilda har nästan hela sitt liv haft kliande utslag.

- Det började med en liten fläck på kinden som spred sig till hela kroppen. Vi plockade bort röda färgämnen, mineraloljor och parabener utan resultat. På BVC trodde man hon var allergisk mot våra hundar, säger Ann-Sofie Glans.

En hudläkare ordinerade flera olika kortisonsalvor och mjukgörande salvor. Inte heller detta hjälpte.

- Så fick jag höra talas om citronsyra. Vi gick runt i affären och insåg att det finns citronsyra i nästan allt.

Föräldrarna valde bort livsmedel med citronsyra och på tre veckor var Thilda helt eksemfri. Dessförinnan var hon så dålig hade hon fick äta antibiotika eftersom eksemen blivit inflammerade sår, berättar Ann-Sofie Glans.

När läkare gjorde ett nytt pricktest, visade detta på kraftig allergi mot svartmögel.

- Vi äter samma mat som tidigare men utan citronsyra. Nu får hon inga besvär. Och vi slapp göra oss av med hundarna.

Även om dottern nu är fri från eksemen, klandrar hennes mamma sig för att hon behandlade henne med salvorna som hudläkaren skrev ut – de visade sig innehålla citronsyra.

ANNONS

Men att välja bort citronsyra är inte alltid så lätt. Thilda har fått läkarintyg för att slippa citronsyra i skolmaten. Så här på jullovet vill hon gärna dricka julmust, en svår nöt att knäcka tills butiken hjälpte familjen att hitta en citronsyrefri variant.

Familjen Glans fick hjälp via Irene Hultqvist, som har skapat en hemsida på temat citronsyra. Hennes son blev pollenallergisk i sjuårsåldern, men kopplade först i tonåren ihop besvären med citronsyra.

- Jag har hela tiden trott att det är något som triggade igång allergin, säger Irene Hultqvist.

Även om det ännu saknas vetenskapliga undersökningar, misstänker hon att tillverkningsprocessen ger någon form av förorening i citronsyran och att denna förorening är den egentliga orsaken till att kroppen blir känslig för de ämnen som sedan utlöser allergi.

- Svartmögel är väldigt toxiskt. Jag upplever citronsyran som en katalysator: tar man bort den försvinner symptomen, säger Irene Hultqvist som även skapat en Facebookgrupp på samma tema. I skrivande stund har gruppen drygt 5 100 medlemmar.

Ulf Bengtsson, docent och tidigare överläkare och sektionschef vid Astma-Allergisektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till GP att man ska vara kritisk men ödmjuk gällande teorierna om citronsyra.

- Problemet för oss som jobbar med allergier är att olika teorier sprider sig som en löpeld, och folk börjar utesluta saker på egen hand. En och en annan blir bättre, men överkänslighet mot tillsatser är väldigt ovanligt rent generellt,säger han till GP, och avråder från att utesluta födoämnen på egen hand.

ANNONS

- Eksem, astma och andra sjukdomar har ett naturalförlopp, vilket innebär att de går fram och tillbaka utan att man vet varför. Utesluter man födoämnen just när sjukdomen går tillbaka kan det ju innebära att man dra felaktiga slutsatser, säger Bengtsson.

På Astma- och allergiförbundet är man medveten om att tillsatsen kan ställa till besvär.

- Vi har medlemmar som upplever att de reagerar på citronsyra, berättar Rikard Åsgård, ombudsman på förbundet.

Vid allergi reagerar man på proteiner. När det gäller citronsyra reagerar man inte på proteiner. Det kallas då en överkänslighet i stället för allergi, även om det kan ge samma symtom som vid en allergi, förklarar han.

- Det är en stor djungel inom vården när det gäller matallergi, och här kan man få olika slags bemötande. Men överkänslighet är ingen inbillning, utan sänker livskvaliteten hos de drabbade, säger Rikard Åsgård på Astma- och allergiförbundet.

Läs också: Vetenskapen kopplar ännu inte citronsyra till allergi

FAKTA: Citronsyra

Citronsyra är en livsmedelstillsats (ett antioxidations- och konserveringsmedel) som tillsätts i mat och hudvårdsprodukter för att bevara vitaminer och förhindra missfärgning och härskning.

Citronsyra ingår naturligt i många frukter och grönsaker. Citronsyra bildas även naturligt i kroppen. Det kan också framställas genom jäsning av kolhydrater med hjälp av svartmögelsvamp. Endast stammar av mögelsvampen som inte producerar toxiner får användas.

ANNONS

På förpackningar kan citronsyra anges på flera sätt. Några exempel:

Citronsyra

Citric acid

E330

E331

E332

E333

E472c

Exempel på livsmedel där citronsyra kan förekomma: ost, sylt, ketchup, vakuumförpackad kyckling, glass, marmelad, lättdryck, läsk, godis.

ANNONS