Allt fler projekt satsar på hållbarhet

Tätare samarbeten med samhälle och näringsliv ska göra studenterna på Chalmers och Göteborgs universitet bättre rustade för arbetslivet. På Chalmers Challenge Lab jobbar studenter och näringsliv ihop för att hitta lösningar på framtidens hållbarhetsutmaningar.

ANNONS
|

Nattens snöfall bildar ett fläckigt täcke över Mossens idrottsplats. Konstrasten mellan den grådaskiga grönskan och de närmast futuristiska byggnaderna som huserar på Johanneberg Science Park är slående. I detta nav samlas forskare, näringsliv och andra samhällsaktörer för gemensamma projekt och kunskapsutbyten inom bland annat stadsplanering och energiområdet. På tredje våningen i den blanksvarta Black Building sitter sex studenter och funderar över Göteborgs framtida hållbarhetsutmaningar.

– Vårt projekt handlar om Frihamnen och hur den ska utvecklas för att öka den sociala integrationen, förklarar Caroline Seleryd som sitter nedsjunken i en gul sittpuff och diskuterar framtidens Göteborg med sin projektpartner, den tyska utbytesstudenten Malte Glatthar.

ANNONS

Studenterna i rummet kommer från olika utbildningsprogram och deltar i Chalmers Challenge Lab. De gör sitt masterprogram genom projekt som syftar till att lösa samhälliga utmaningar inom stadsplanering, infrastruktur och energifrågor i samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer. Fokuset för projekten är hållbarhet.

Caroline Seleryd läser miljövetenskap och är den första studenten från Göteborgs universitet som deltar i Challenge Lab. Hon lockades av att jobba tillsammans med studenter från andra utbildningar och med näringslivet.

– Kopplingen till näringslivet är jätteviktig. Företagen delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och vetskapen om att det vi gör inte bara kommer att vara ett papper som arkiveras, utan verkligen kan få betydelse känns väldigt värdefull.

Tätare samarbeten med näringslivet och över utbildningsgränserna är den gemensamma nämnaren för flera av Chalmers satsningar framöver, berättar Maria Knutson Wedel, vicerektor för utbildning på Chalmers.

– Vi jobbar med att utveckla alla våra program med mer fokus på att jobba i team i längre projekt med studenter från olika discipliner, tillsammans med näringsliv och kommuner, säger hon.

Syftet är att göra studenterna bättre rustade inför arbetslivet. Chalmers knyter även tätare kontakter med flera internationella universitet. Målet är att 25 procent av alla studenter ska läsa delar av sin utbildning på ett universitet utomlands.

ANNONS

– Våra studenter kommer att jobba på en global arbetsmarknad. Det är en väldigt bra erfarenhet att ha gjort detta redan som student, säger Maria Knutsson Wedel.

Även Göteborgs universitet har ett starkt fokus på en nära koppling mellan akademi, samhälle och näringsliv.

– GU är ett cityuniversitet vilket gör att vi har nära till bra samarbeten med näringsliv och samhälle. Det går som en röd tråd genom hela vår verksamhet att vi är väldigt samhällsförankrade, säger Jenny Rohdin på GU:s kommunikationsavdelning.

Jenny Rohdin pekar på ett allt större samhällsengagemang i dag och menar att det är viktigt att som universitet spegla detta. Men det som i första hand lockar studenter till Göteborg tror hon är det stora utbildningsutbudet.

– Vi har allt mellan astrofysik till filosofi, och GU och Chalmers tillsammans erbjuder nästan alla utbildningar som du kan tänka dig, säger hon.

Till hösten startar GU ett 50-tal nya kurser och program, bland annat Aktionsforskning för förstelärare, Svarta hål och relativitetsteori och Religion i Göteborg. Utbildningsplatserna ökar även på en rad befintliga utbildningar, bland annat inom vård och omsorg.

ANNONS

Både Chalmers och GU vittnar om ett ökat söktryck inför höstterminen. Bland gruppen utländska studenter står Chalmers extra högt på listan.

– I år har söktrycket ökat med över 60 procent, säger Maria Knutson Wedel.

Två utländska studenter som sökt sig till Chalmers är brasilianskan Maria Julia Martins och tyska Elisabeth Böber, som sitter med sina uppfällda laptops i knäet på Challenge Lab.

– Jag valde Chalmers eftersom jag vill veta hur Sverige hanterar hållbarhet när man planerar sina städer för att omsätta detta för att mitt land Brasilien, säger Maria Julia Martins.

Att masterprogrammet dessutom är på engelska är också en klar fördel, tillägger hon.

En bit bort sitter Caroline Seleryd och översätter vision Älvstaden för sin tyska projektpartner. Bredvid frontar en whiteboardtavla en enkel symbol med ett tydligt budskap – en grön triangel som binder samman orden akademi, näringsliv och samhälle.

ANNONS