Stampens vd och koncernchef Martin Alsander i samband med måndagens förhandlingar i Göteborgs tingsrätt.
Stampens vd och koncernchef Martin Alsander i samband med måndagens förhandlingar i Göteborgs tingsrätt.

Avgörande månader för Stampen

Ackorden är på väg att gå igenom. Men flera svåra månader återstår för mediekoncernen Stampen innan krisen är över – inte minst behövs nya pengar.

ANNONS
|

Det har varit en sommar fylld av ”ödesdagar” för Stampen AB och de andra bolagen i koncernen som försattes i rekonstruktion i slutet av våren. Och ödesdagarna är knappast slut, trots att ackordsförhandlingarna är på god väg nu.

Inte minst behövs fortfarande nytt kapital för att rekonstruktionen ska kunna lyckas – och för koncernen ens ska ha råd med ackordet.

I förra veckan berättade Stampen att nytt kapital är på ingång. En avsiktsförklaring med en grupp västsvenska investerare finns på plats och ska ge "betydande belopp" genom en nyemission.

ANNONS

- Det handlar inte bara om att betala ackordslikviden, utan koncernen ska ju leva även efter det, säger Martin Alsander, Stampens vd och koncernchef.

En fjärdedel kvar

Han vill dock ännu inte gå in på detaljer.

- Nej, inte mer än att säga att vi har haft väldigt bra diskussioner. Ackordsförhandlingarna är ju en förutsättning för att allting framåt ska lyckas, säger han.

- När vi väl är färdiga med det kan vi ta nästa steg.

De föreslagna ackorden innebär en nedskrivning av bolagens skulder till en fjärdedel. För moderbolaget Stampen AB och två av dotterbolagen kom ett snabbt fastställande, när de första av de totalt 13 ackordsförhandlingarna inleddes i Göteborgs tingsrätt på måndagen.

ANNONS

Beslut nästa vecka

Desto mer turbulent blev det för Stampen Local Media, där Göteborgs-Posten och koncernens andra dagstidningar ingår. En rad öppet missnöjda borgenärer, bland annat frilansjournalister som inte fått betalt och tidigare anställda inom bolaget som inte fått ut sina avgångsvederlag, röstade nej.

Totalt sett nåddes tillräckligt många ja-röster för att ackordet ska kunna fastställas. Göteborgs tingsrätt vill dock ha tid för att ta ställning och kommer med sitt beslut på måndag den 3 oktober.

Fakta: Stampen

Stampen AB och en rad dotterbolag har varit under rekonstruktion sedan i maj.

Mediekoncernen, med Peter Hjörne som styrelseordförande och huvudägare, har över 3000 anställda. En stor del av dessa är tidningsbud.

I koncernen ingår bland annat dagstidningarna Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA, tryckerierna i V-Tab-koncernen samt distributionsbolaget VTD.

Ackordserbjudandet till fordringsägarna innebär att alla skulder upp till ett visst värde betalas helt. Överskjutande belopp ersätts enligt förslaget till 25 procent.

För tre av bolagen - Stampen AB, V-tab AB och Stampen Local Media Försäljnings AB, har Göteborgs tingsrätt fastställt ackordet. För Stampen Local Media väntas beslut den 3 oktober.

Ytterligare ackordsförhandlingar, bland annat för distributionsbolaget VTD där merparten av koncernens anställda finns, väntar de närmaste dagarna.

ANNONS