"Absurt prat om arbetslinjen"

ANNONS
|

Vad är basinkomst?

- Det är en ovillkorad inkomst som delas ut till alla medborgare, utan krav på motprestation. Socialbidrag, a-kassa, föräldrapenning, studiebidrag och andra former av stöd försvinner och ersätts med det här. Summorna som föreslås varierar, men vi brukar prata om 8-9000 i månaden. Det kallas också medborgarlön, men basinkomst är mer spritt internationellt.

Vad är fördelarna med det?

- Dels innebär det att de grundläggande mänskliga rättigheter som beskrivs i FN-deklarationen faktiskt omsätts i praktiken. Det handlar om alla människors rätt till trygghet, mat och bostad. Dels ger det ökad ekonomisk jämlikhet och en massa skadliga jobb försvinner antagligen när människor inte måste söka jobb i ren desperation.

ANNONS

Annars pratar ju de flesta om att skapa jobb?

- För mig är det helt absurt, pratet om arbetslinjen och att skapa jobb. Fler och fler jobb har blivit automatiserade, men ändå har vi inte gått ner i arbetstid. Det finns undersökningar som visar att många med tjänstemannajobb arbetar långt ifrån åtta timmar även om man är på kontoret så länge. Man sitter och surfar, svarar på privata mejl eller snackar.

- Det finns massor av saker som faktiskt behöver göras, inom vården och skolan till exempel. Men där är det för dyrt att anställa så istället skapar man märkliga åtgärdsprogram och meningslösa jobb för arbetslösa. Om basinkomst infördes så tror jag inte någon skulle jobba med att sälja bluffabonemang eller vitaminer som inte fungerar över telefon, till exempel.

Men hur blir det med de jobb som är nödvändiga men trista och tunga, kommer någon vilja göra dem om man inte måste för att försörja sig?

- Självklart måste de jobben fortfarande utföras. Ta skräphantering till exempel, med basinkomst kanske man jobbar med det två dagar i veckan i stället för fem och delar det med någon annan som inte heller måste göra det hela veckan, och så får man lite extra betalt för det.

ANNONS

Hur skulle det här finansieras?

- För det första tar man ju bort alla bidrag och all administration kring det. Flera myndigheter som arbetsförmedlingen, försäkringskassan och CSN läggs ner. Sedan finns det olika idéer, bland annat att börja beskatta produktion och istället sänka skatten på arbete. Jag kan också tänka mig att återinföra förmögenhetsskatten.

Men om människor slutar jobba eller i alla fall går ner i arbetstid försvinner ju ett stort skatteunderlag?

- Jag tror inte att människor kommer att sluta jobba. De flesta människor vill göra saker, men jag tror att vi skulle lönearbeta lite mindre och till exempel ta handa om barn och gamla, laga riktig mat, skapa konst och musik, engagera oss politiskt eller odla våra egna grönsaker. Jag håller fortfarande på att läsa in mig på den ekonomiska delen, men det finns många andra som gjort kalkyler på det. Basinkomst har också testats i olika former i bland annat Indien, Iran, Zambia och Alaska. Det pågår även diskussioner i flera Europeiska länder, och en namninsamling för att få EU att utreda frågan pågår.

Vad skulle du själv göra om basinkomst infördes?

- Då skulle jag lönearbeta ungefär fyra timmar om dagen i snitt. Sedan skulle jag engagera mig i samhällsförändring, vara i naturen och laga massor av riktig mat. Jag skulle umgås mer med min familj och mina vänner.

ANNONS

Om man är kroniskt sjuk eller har småbarn kan man kanske inte jobba alls, ska de också bara få 8-9000 i månaden?

- Det finns olika lösningar på det också, men självklart får man se till att de får extra pengar i någon form så att de som inte kan jobba alls inte behöver ligga på den nivån hela livet.

På riksdagsnivå verkar frågan mer eller mindre död. Hur ska ni få det här att framstå som ett realistiskt alternativ?

- Jag är övertygad om att det är genomförbart i Sverige. Men jag har inte alla svaren, det här är en rörelse som håller på att formas och leta lösningar. Vi kan inte ha det såhär, att vissa stressar halvt ihjäl sig på jobbet medan andra mår dåligt för att de inte har jobb. Det samhälle vi har idag är inte ett realistiskt alternativ.

Lena Stark

Gör: Ansvarig för Basinkomst Göteborg som verkar för basinkomst/medborgarlön och den 14:e september håller en manifestation på Järntorget. Driver en ekologisk cateringfirma och arbetar som kock.

Ålder: 50

Gör helst en ledig dag: Sitter ute med en termos kaffe och en hög med bra tidningar.

ANNONS